IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застаряващото население в Азия ще бъде проблем в следващото десетилетие

В Югоизточна Азия делът на трудоспособното население расте с много бързи темпове, а за Североизточна прогнозите са, че работната сила ще се свие

10:06 | 29.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	ООН очаква делът на трудоспособното население в Китай да отчете връх до 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ООН очаква делът на трудоспособното население в Китай да отчете връх до 2015 г. Снимка: Ройтерс

Очаква се Азия да се сблъска с една особена демографска тенденция през седващото десетилетие – да има все по-голямо разделение между югоизтока, където делът на трудоспособното население расте с много бързи темпове, и североизтока, където прогнозите са, че работната сила ще се свие, пише CNBC.

В Япония населението застарява най-бързо от всички страни в целия свят. Близо една четвърт от населението е над 65 години. Страната се бори с бавния растеж, произтичащ от намаляването на работната сила, което накара правителството да повиши нивото на производителност на труда.

През юни ООН ревизира прогнозите си за броя на населението през 2012 г., което според анализаторите само подчертава демографското разделение на континента.

ООН очаква трудоспособното население на Индонезия и Филипините да отчете връх съответно през 2058 г. и 2085 г. В Китай това се очаква да стане през 2015 г., а общият брой на населението й, който сега е 1,3 млрд. души, да започне да спада след 2030 г.

Последните наблюдения на Азиатската банка за развитие потвърждават твърдението, че има силна връзка между промяната в дела на трудоспособното население и растежа на реалната икономика през последното десетилетие (2002-2012 г.). Според банката бързата промяна в демографската структура, особено когато намалява раждаемостта и когато се увеличава средната продължителност на живота, ще играе все по-голяма роля в оформянето на икономиките на развиващите се страни в Азия.

Според Meryll Lynch работната сила на Филипините ще нарасне с 23% от 2013 до 2023 г. Делът на трудоспособното население в Индонезия и Малайзия ще се увеличи с 15%, а в Сингапур – с 14%.

По данни на Световната банка филипинската икономика расте с 6,6% на годишна база между 2008-2012 г. Малайзия увеличава своя БВП с 5,6 на сто, което е повече от Япония, която се разширява с 1,6 на сто през същия разгледан период.

Въпреки че ръстът в дела на трудоспособните е ключов фактор за състоянието на икономиката на една страна в дългосрочен план, икономистите считат, че това невинаги води до силен растеж – трябва да се обърне внимание на търсенето.

Анализатори изтъкват, че въпреки ниския дял на неработоспособното младо население, което ще предлага труд и ще стимулира потребителските разходи, то страни като Филипините, Индонезия и Индия страдат от отлив на работна ръка и „изтичане на мозъци“.

Индия и Индонезия, двете азиатски страни, засегнати най-тежко от разгрома на развиващите се пазари, също са критикувани, че не успяват да се възползват от изобилието от работна ръка и ниските разходи за труд. По този начин страните не успяват да привлекат преки чуждестранни инвестиции - друг ключов фактор, който влияе на темпа на растеж в дългосрочен план.

В държавите от Азия със застаряващо население като Япония, Китай, Южна Корея и Тайван, анализаторите очакват да видят по-нататъшни действия за увеличаване на производителността на труда или за промяна на структурата на работната сила с цел компенсиране последиците от застаряването на населението.

Китай, например, се очаква да продължи да насърчава служителите си да излязат от сектора на селското стопанство и от по-продуктивни сектори на икономиката, докато в Япония се търсят начини повече жени да навлязат на пазара на труда.

Макар че има много начини за ограничаване намаляването на дела на населението в трудоспособна възраст, никой от тях не може лесно да бъде постигнат. Дори и с повече жени в състава на работната сила проблемът трудно ще се преодолее, ако делът на работната сила се свлича главоломно, както е в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още