IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран събуди апетита за риск на инвеститорите в Азия

Японският индекс Nikkei 225 се насочва към 5,5-годишен връх

11:14 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран събуди апетита за риск на инвеститорите в Азия

Повечето от основните азиатски индекси започнаха седмицата с повишения, след като постигнатата историческа сделка за ядрената програма на Иран събуди апетита за риск на инвеститорите, а японската йена поевтиня спрямо основните валути.

Силната сесия на Wall Street в петък също подкрепи ръстовете в Азия. S&P 500 затвори за пръв път над 1800 пункта, а Dow Jones отчете най-дългата си положителна серия от почти три години насам, защото опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще оттегли стимулите през декември се разсеяха.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с ръст от 1,54% до 15619,13 пункта, отчитайки 6-месечен връх за трета поредна сесия, като постепенно се придвижва към 5,5-годишен рекорд от 15,942 пункта, последно достигнати през май 2008 г.

За изминалата седмица китайският Shanghai Composite бе най-добре представящият се индекс, като прибави 3% към стойността си. Новата седмица за него обаче започна с понижение от 0,47% до 2186,11 пункта.

Южнокорейският KOSPI е нагоре с 0,49% до 2015,98 пункта. Hang Seng се понижи минимално с 0,05% до 23684,45 пункта. Австралийският S&P ASX 200 приключи с ръст от 0,32% до 5352,83 пункта.

Печелившите в Япония поведоха Mitsumi Electric и Pioneer, чиито книжа поскъпнаха съответно с 10% и 7%.

Акциите на SoftBank се покатериха до 13-годишен връх с повишението си от 5%, след като миналата седмица хедж фонд мениджърът Даниел Льоб разкри, че притежава дял във фирмата за над 1 млрд. долара.

В Китай акциите на Sinopec поевтиняха с 4%, след като правителството започна проверка на газовите и петролни тръбопроводи заради експлозията миналата седмица. Случилото се бе определено като най-големия смъртоносен инцидент за компанията.

Конкурентът Petrochina изгуби 1,5 на сто от пазарната си капитализация.

Печелившите в Поднебесната империя поведоха Aerospace Communication и Hafei Aviation, чиито цени на акциите нараснаха съответно с 5,3% и 1,3% заради новината, че Пекин е обявил десетки спорни острови в Източнокитайско море за нова зона за противовъздушна отбрана. Островите са в основата на териториален спор между Китай и Япония. Този ход предизвика остри реакции и от Токио, и от Вашингтон.

Търговията за австралийския бенчмарк бе вяла заради липсата на катализатори, но по-слабата валута успя да задържи индекса S&P ASX 200 на позитивна територия. Австралийският долар отчете 2,5-месечно дъно спрямо американския – 0,9130 в следобедната сесия. Поевтиняването на валутата се отразява положително на печалбите на добивните компании и други, които имат силни позиции в чужбина.

Акциите на инвестиционната банка Macquarie поскъпнаха с процент, a тези на Warrnambool Cheese с 2% заради получена оферта за придобиването й от канадската компания Saputo.

В Южна Корея акциите на Samsung Electronics и на производителя на чипове за памет LG Display поскъпнаха с процент всяка.

Ръстът на индексите се подкрепя и от очаквания за добро представяне на икономиките в региона. Вижте какви са очакванията на една от водещите новозеландски банки ANZ във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още