IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura вдига заплатите, за да стимулира икономиката

Най-голямата брокерска компания в Япония последва призива на премиера Абе за подкрепа на икономическото възстановяване

17:05 | 30.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nomura вдига заплатите, за да стимулира икономиката

Най-голямата брокерска компания в Япония Nomura Holdings ще повиши заплатата на около 4 хил. свои служители в страната, след като премиерът на страната Шиндзо Абе подтикна компаниите да подпомогнат борбата с инфлацията и да подкрепят икономическото възстановяване, съобщава Bloomberg.

Основното заплащане в поделението за ценни книжа на Nomura ще се повиши средно с 2%, започвайки от началото на април, което ще струва на компанията 300 млн. йени (2,2 млн. евро).

Увеличението касае по-младите служители, които е по-вероятно да харчат повече и да допринесат за възстановяването на третата по големина икономика в света.

Абе натиска компаниите да плащат повече, след като потребителските цени започнаха да се повишават, докато заплатите продължават да спадат, ерозирайки покупателната способност на домакинствата.

Потребителските цени без храните се покачиха с 0,9% през октомври на годишна база – пето поредно повишение, докато  заплатите в Япония, без извънредното заплащане и бонусите, са се понижили с 0,6% през септември на годишна база – спад в 16-ти пореден месец.

Увеличението с 2% на Nomura е точно колкото целта за инфлацията на Японската централна банка, която през април обяви, че за тази цел ще търси удвояване на паричната база в рамките на две години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още