IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura ще продава ипотечни деривати за първи път от 2008 г.

Книжата са обвързани с джъмбо ипотеки, отпуснати от First Republic Bank

12:51 | 10.07.13 г.
Nomura ще продава ипотечни деривати за първи път от 2008 г.

Nomura Holdings планира да продаде ценни книжа, обвързани с нови, негарантирани от държавата жилищни заеми в САЩ, за 440,1 млн. долара предаде Bloomberg. Това е първата подобна сделка на компанията от2008 г. насам.

Книжата са обвързани с джъмбо ипотеки, отпуснати от First Republic Bank, обявиха от Kroll Bond Rating Agency. Рейтинговата компания планира да присъди топ оценки на по-голямата част от дълга.

Ценните книжа се продават в обстановка, в която инвеститорите на пазара търсят по-висока доходност спрямо основните лихви.

Продажбата на ипотечни ценни книжа се възстановява след дълга стагнация на фона на срива на жилищните цени и нарастващия брой на неплатежоспособните собственици на имоти. Сделките, обвързани с нови заеми от началото на тази година, възлизат на 8 млрд. долара в сравнение с 3,5 млрд. долара за цялата 2012 г., сочат изчисления на Bloomberg.

Джъмбо ипотеките са по-големи от позволените в подкрепените от държавата програми, като в момента достигат 729 750 долара за еднофамилни жилища в някои райони.

Междувременно Fannie Mae обяви, че планира да продаде ипотечни облигации за около 1 млрд. долара без държавна гаранция. Аукционът ще се състои на 11 юли, твърдят цитирани от Bloomberg източници, пожелали анонимност.

През май Freddie Mac проведе подобен търг в опит да свие дела на по-трудните за продаване активи в портфейла си.

През март Федералнага агенция за жилищно финансиране нареди на Fannie Mae и Freddie Mac да продадат най-малко 5% от неликвидните си активи през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още