IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за отчитане на загуба понижиха капитализацията на Qantas с 11%

Австралийският авиопревозвач предупреди инвеститорите си за възможна загуба от 270 млн. щатски долара за полугодието

09:40 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията за отчитане на загуба понижиха капитализацията на Qantas с 11%

Листнатите на борсата в Синди акции на Qantas Airways поевтиняха с повече от 11% в четвъртък, след като австралийският национален превозвач предупреди за възможен спад на печалбата, пише CNBC.

Авиокомпанията обяви, че очаква да отчете основна загуба преди данъчно облагане в размер на 250-300 млн. австралийски долара (225-270 млн. щатски долара) за първото полугодие с оглед на "отбелязано влошаване" на пазарните условия.

Цената на книжата на дружеството се смъкна до 1,0700 австралийски долара, отбелязвайки дневен спад от 11,20 на сто. По-рано през търговията акциите поевтиняха дори с близо 17% до ниво от 0,995 австралийски долара – най-ниското от юли 2012 г.

От Qantas заявиха още, че планират да съкратят 1 000 свои работни позиции през следващите 12 месеца като част от програмата си за редуциране на разходите. Главният изпълнителен директор и Бордът на дружеството пък декларираха, че ще намалят трудовите си възнаграждения.

"По-циничната част от инвестиционната общност често отбелязва, че "никога не се инвестира в авиокомпаниите". С оглед на спадовете на акциите и натискът върху сектора, задвижван от множество различни причини, изглежда, че това твърдение е вярно", заяви Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

На фона на резкия спад на цената на акциите на Qantas икономистът в Wilson Asset Management Джеф Уилсън се съгласи, че авиокомпанията не представлява атрактивна инвестиция.

"Колко по-зле може да се развият нещата за Qantas? Това е един от въпросите, които стоят на дневен ред в момента", посочи той пред CNBC Asia.

"Авиопревозваческата индустрия изпитва доста трудности. Ние се опитваме инвестираме в подценени компании, при които очакваме растеж. Според нас обаче Qantas не влиза в тази категория", допълни Уилсън.

Повече за Qantas може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още