IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лисиче месо вместо магарешко

Wal-Mart се замеси в нов скандал с месни храни в Китай

15:51 | 02.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лисиче месо вместо магарешко

Американският гигант в търговията на дребно Wal-Mart - най-голямото публично търгувано дружество в света по отношение на приходите, е изправен пред обвинения в сериозни и потенциално вредни за бизнеса практики в Китай. За разлика от Европа обаче сега не става дума за примесено с конско месо говеждо, а за магарешко месо, за което се твърди, че е обогатено или смесено без идентификация с по-нискокачествени животински продукти.

Според китайските власти официална проба е показала, че в продукт за Wal-Mart, наречен "Five Spice Donkey Meat" освен месото на магарета има ДНК следи от други животни. В засегнатото парче месо е имало и месо от лисици.

С компенсации за клиентите Wal-Mart сега се опитва да успокои духовете на така важния китайски пазар. Всеки купувач на "Five Spice Donkey Meat" ще получи 50 юана, съобщи говорител на Wal-Mart. Сумата се равнява на около 8,25 долара, или около 6 евро. Косвено групата признава факта, че по-голямата част от проблемните количества месо вече е изконсумирана или поне продадена.

Колко клиенти са реално засегнати, първоначално остава неясно. Нито компанията, нито китайските власти са по-конкретни в това отношение. Също и от общата платима сума на компенсацията не може да се отгатне степента на проблема, защото само малка част от купувачите ще се опитат да възстановят покупната цена или ще могат да покажат съответните доказателства за покупката.

Примесеното с лисиче месо магарешко е било открито само в два магазина в Дзянсу, столица с малко над шест милиона жители на провинция Шандън, заявява Wal-Mart. Групата е работила в сътрудничество с властите и тества производствения процес на продукта ѝ. Освен това американският концерн запазва правото си за правни действия срещу доставчика си.

Освен обезщетението американската компания обяви намерението си да подлага на засилен контрол продаваното в Китай месо. При това пробите трябва да разглеждат по-специално и генетичния материал на животните. Въпреки че това е скъпо и отнема много време, то ще позволява категорични заключения за всеки животински вид. 

За Wal-Mart казусът с Five Spices Donkey Meat далеч не е първият хранителен скандал в Китай. И проблемите около продажбата на конско месо в далечна Европа може да послужат като повод групата да въведе по-строг контрол над доставчиците си.

Наскоро властите в Джънсъ обвиниха Wal-Mart, че е използвала кокоши яйца след датата на изтичане на срока на годност за производство на торти и сладкиши. От американската компания тогава заявиха само, че проблемът е коригиран, без да дават допълнителни обяснения.

Групата на дребно значително затегна стандартите си за безопасност на храните от 2011 г. насам. По това време компанията попадна под силна критика, след като се оказа, че продава на месо с фалшиви етикети. Например сравнително скъпото "био свинско месо" всъщност е включвало само обикновено свинско месо.

Обвиненията тогава имаха ефект: Wal-Mart трябваше публично да се извини и затвори 13 клона. Органите  наложиха на групата глоба от 3,65 милиона юана, което се равнява на около 575 000 долара (около 419 000 евро). Само на домашния си американски пазар Wal-Mart оперира повече от 4700 клона. Асортиментът на така наречените "Supercenter" или "Superstores" варира от храна, през облекло, до електронни устройства.

В световен мащаб групата е активна в 27 страни и дава работа на 2,2 милиона души. През фискалната 2013 г. Wal - Mart реализира продажби за приблизително 466 млрд. долара (около 339 млрд. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 10 години
В случая проблемът не е на Wal-Mart, а на китайския доставчик на месо.Китайска му работа.***, яде всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още