IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Тайланд и спиралата на насилието

Желанието на Таксин да се върне в родната си страна доведе до вихър от проблеми в управлението на Инглук Шинаватра

15:24 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Банкок. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Протест в Банкок. Снимка: архив Ройтерс

Разрастването на кризата

Преработеният законопроект ядоса опонентите на Таксин и раздели неговите поддръжници. Лидерите на Обединения фронт за демокрация срещу диктатурата (UDD), проправителствена група, скоро разкри публично гнева си от решението на партията, виждайки в амнистията на Абхисит и заместника му отказ от правосъдие за убитите протестиращи. В същото време започнаха и малки протести от страна на опонентите на Таксин.

Повече от половината депутати от "За Таи" не са съгласни със законопроекта, но малцина се осмеляват да го изрекат гласно, твърди висш член на партията, който желае да остане анонимен. По думите му вътре в партията се казва, че това е единственият начин да се помогне на Таксин, ето защо всички трябва да подкрепят спорния документ.

„Ако не помогнете на законопроекта, не искате да помогнете на Таксин“, твърди той. Според други обаче депутатите не са били принуждавани по никакъв начин.

Дори и последното да е вярно, много от хората в "За Таи" се опасяват, че Таксин и сестра му са слепи за разрастващата се криза и подценяват способността на враговете си да използват обществения гняв срещу законопроекта, твърди високопоставеният член на партията.

В 4 ч. сутринта на 1-ви ноември се чува звънене в залата на Камарата на представителите на Тайланд. 19 часа по-късно депутатите приемат с единодушие законопроекта. Само демократите са гласували „въздържали се“.

Протестите срещу законопроекта започват да стават все по-големи. На 4-ти ноември хиляди хора, предимно от средната класа, се събират в Банкок, развявайки флага на Тайланд и свирейки силно със свирки. Начело стои заместникът на Абхисит – Сутеп Таугсубан

Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още