IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Тайланд и спиралата на насилието

Желанието на Таксин да се върне в родната си страна доведе до вихър от проблеми в управлението на Инглук Шинаватра

15:24 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Банкок. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Протест в Банкок. Снимка: архив Ройтерс

Законопроектът

Преди време Таксин нарече Инглук „клонинг“, който може да взима решения от негово име. Изборният лозунг на нейната партия пък беше „Таксин мисли, "За Таи" действа“.

Но след нейната убедителна победа през юли 2011 г., първата жена министър-председател на Тайланд често сама определя собствения си дневен ред, твърдят анализатори. Тя отказа да промени кабинета си, както беше желанието на Таксин, а вместо това разгърна прекрасния си чар, за да успокои отношенията с опонентите на брат си. Целта ѝ бяха преди всичко военните, които отстраниха Таксин от длъжност.

Шест години от историята  на Тайланд преминаха във вълнения, чиято кулминация беше военната акция през 2010 г. срещу „червените ризи“, подкрепящи Таксин. Тогава бяха убити 91 души. След време случилото се взе да избледнява, но избралият изгнанието Таксин копнее все по-силно да се завърне вкъщи и не е готов да приеме „Не“ за отговор.

Последното му превозно средство, което може да го откара към дома, е законопроектът, който мина чрез мнозинството на "За Таи" в парламента миналия август. Документът ще даде амнистия на протестиращите, но не и на лидерите, обвинени и хвърлени в затвора по време на размириците в периода 2006-2011 г.

Преди второто четене на законопроекта помощниците на Таксин заявиха пред депутатите на "За Таи", че бившият премиер иска радикално разширение на амнистията, така че тя да обхваща и лидерите, твърдят високопоставени членове на партията.

Парламентарната комисия за контрол, също доминирана от "За Таи" и нейните коалиционни партньори, пусна преработения проект на 18 октомври.

По този начин амнистията обхваща и обвиненията в убийство срещу бившия премиер Абхисит Веджаджива и неговия заместник заради репресиите от 2010 г. Абхисит води в продължение на три години неизбраното с официален вот правителство, след като администрацията, подкрепяща Таксин беше отстранена от длъжност от съда през 2008 г. 

Законопроектът означава оневиняването на стотици случаи на корупция и анулирането на присъдата от две години затвор на Таксин. Последният ще може да получи обратно богатството си на стойност 1,4 млрд. долара и да получи директен билет към Тайланд

Инглук обаче има известни резерви относно амниститията, особено в частта, позволяваща отпадането на обвиненията срещу Абхисит и заместника му, но „в крайна сметка депутатите се съгласиха“.

Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още