IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Тайланд и спиралата на насилието

Желанието на Таксин да се върне в родната си страна доведе до вихър от проблеми в управлението на Инглук Шинаватра

15:24 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Банкок. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Протест в Банкок. Снимка: архив Ройтерс

Ефектът на снежната топка

Сблъсквайки се с общественото недоволство, Инглук бързо нарежда законопроектът да бъде изтеглен от Сената. Нейните съветници започват да кръжат около тезата, че нареждането ѝ е доказателство, че тя е готова да чуе обществото и да признае грешките си. Случващото се е и прехвърляне на вината за законопроекта върху За Таи и нейните депутати.

Законопроектът се оказа оръжието от което враговете на Инглук отдавна се нуждаят. На 12-и ноември Сутеп подаде оставка от парламента заедно с други осем депутати демократи. Протестите започнаха с въстанието против режима на Таксин, а след това прераснаха в недоволство срещу избирателната демокрация в Тайланд.

„След като участваха в митингите срещу Таксин, хората, които бяха против законопроекта, станаха хора, опълчващи се на системата“, твърди един от членовете на "За Таи". По думите му критичната маса вече е събрана и ефектът на снежната топка вече е факт.

Джатупорн Промпан, лидер на UDD, твърди, че е предвидил, че Сутеп и други представители на политическата върхушка отдавна планират ново въстание. Той предупреди парийните лидери, че законопроектът за амнистията е бил просто спусъкът, от който са имали нужда.

„На Сутеп Таугсубан и неговия екип им отне две години, за да се подготвят за това“, коментира Промпан, подчертавайки, че това се е случило чрез мрежа от елитни бюрократи.

Протестите, отприщени от законопроекта, се добавиха към перфектната буря, която се завихри около Инглук Шинаватра.
Комисията за борба с корупцията в Тайланд започна разследване за импийчмънт заради непрозрачна схема, свързана със земеделието. Фермерите чакат плащане по схемата за няколко милиарда долара блокираха пътищата в провинцията в знак на протест.

Хиляди протестиращи все още окупират важни кръстовища в опит да „затворят“ Банкок. Столицата се готви за сцени на насилие по време на изборите на 2-ри февруари, които Демократическата партия бойкотира.

Демонстрантите искат отлагане на изборите докато парламентът не бъде заменен от „Съвета на хората“, който да реформира тайландската политика. Гражданите искат и оставката на Инглук и изпращане в изгнание на целия клан Шинаватра.

Инглук обаче отказва да си отиде. Дори и днес тя до голяма степен се придържа към законопроекта за амнистия, който същевременно може да я унищожи напълно.

“Ако можеш да простиш на всички и всички приемат прошката, след това можеш да продължиш напред“, е това, което премиерът вярва. Но то не се оказва точно така...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още