IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се завръща към ядрената енергия

Целта е понижаване на зависимостта от външните енергийни доставки, които в условията на поевтиняваща йена тежат върху икономиката

11:18 | 11.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония се завръща към ядрената енергия

Японското правителство одобри енергиен план, който подкрепя използването на ядрена енергия въпреки общественото безпокойство след аварията във Фукушима.

Решението на властите се различава от въведената от предходния кабинет практика на замразяване на ядрените мощности. Ходът ще подготви сцената за рестартиране на някои реактори, съобщава BBC.

Новината дойде няколко дни, след като първите евакуирани жители на Фукушима се завърнаха по домовете за първи път след аварията през 2011 г.

"Стремим се да изберем система за енергийните доставки, която да е реалистична, прагматична и добре балансирана", посочи японският министър на търговията и промишлеността Тошимицу Moтеги.

Според плана правителството ще продължи с възобновяването на ядрените централи, които са изпълнили строгите регулаторни стандарти. Целта е понижаване на силната зависимост от външните енергийни доставки, които в условията на поевтиняваща йена натежават върху развитието на икономиката.

Преустановяването на използването на ядрена енергия дойде по време на управлението на опозиционната Демократическа партия на Япония. Трудното решение бе взето след тежкото земетресение от 2011 г., която предизвика ядрена катастрофа във Фукушима.

До кризата във Фукушима Япония базираше около 30 на сто от енергийните си нужди на ядрената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Нещо си се объркал.Ядреното гориво се зарежда по-често от "веднъж на няколко години".А ще кажеш ли нещо за зависимостта от чужда технология, чуждо ядрено гориво и проблема със съхранение и рециклиране на ОЯГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Вярно е, но същото важи и за шистовия газ. Разликата е, че веднъж построена АЕЦ може да работи десетилетия наред. Ядреното горива се зарежда веднъж на много години и стойността му е 2-3% от стойността на произведената енергия, т.е. цената му не влияе на цената на енергията. АЕЦ е и най-еколкогичната енергия (докато не гръмне, но това се случва веднъж на 10 000 г. усреднено за броя реактори в света). Харесва ли ни или не АЕЦ е най-близкото нещо до енергийна независимост, което България има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
с две думи - създаване на изкуствена бъркотия та да не би да се усетят "маймуните" как ги пързалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
японците си имат тяхна технология , ние си нямаме а ползваме чужда срещу съответното заплащанене смесвай нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Колкото по-голяма крайност се приеме и в последствие се отрече, толкова по-големи са загубите за маймуните!...но както се казва, важното е маймуните да приемат противоречието спокойно :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Японците ни цунами ги спира, ни земетресение, а Българите някакъв си референдум ни "препъна". Иначе, продължаваме да си мрънкаме, че сме зависими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още