IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една китайска компания може да пропусне плащане по облигации

Възможният фалит на Huatong Road показва риска при малките емитенти, които са засегнати от забавящия се растеж и свръх капацитета в някои сектори

15:56 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Още една китайска компания може да пропусне плащане по облигации

Китай е напът да стане свидетел на нов фалит на облигационния си пазар, след като строителна компания обяви, че може да пропусне плащане следващата седмица – последният знак за напрежение в страната с най-големия корпоративен дълг в света, пише Bloomberg.

Huatong Road & Bridge Group обяви, че може да не направи облигационно плащане на главница и лихви за 400 млн. юана (65 млн. долара), дължимо на 23 юли. От Huatong Road заявиха вчера, че проучват различни канали за набиране на средства за изплащане на едногодишните облигации.

През март Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co. отбеляза първия корпоративен фалит, когато пропусна купонно плащане по облигации. 

Huatong Road евентуално ще е първата, която няма да успее да плати лихва и главница, както и ще бъде първият фалит на междубанковия пазар на облигации – най-голямата дългова борса в страната.

Печалбата на строителната компания за първото тримесечие е 63 млн. юана. Задълженията й към края на март са 5,8 млрд. юана от активи за 10,7 млрд. юана.

Китайските фирми са най-задлъжнелите в света към края на 2013 г. (с 14,2 трлн. долара), след като са изпреварили американските (с дългове за 13,1 трлн. долара), според доклад на Standard & Poor’s отпреди месец.

„Възможният фалит на Huatong Road е още един знак за увеличаващ се риск сред малките емитенти на облигации, след като забавящият се растеж в Китай засяга секторите, които се борят със свръхкапацитет и влощаващи се финансови условия“, коментира Кристофър Лий, управляващ директор в S&P. “Строителите са уязвими, след като спадът на имотния пазар съкрати инвестициите в сектора.“

„Вероятността за намеса на правителството е малка. От миналата година новата администрация предприема по-пазарен подход. Регулаторите осъзнават, че ако окажат подкрепа, ще увеличат моралния риск, което не е добре за пазара“, посочва Иван Чун, старши вицепрезидент в Moody’s Investors Service. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още