IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sinopec се разделя с активи на стойност 17,4 млрд. долара

Безпрецедентната сделка е част от усилията на властите в Пекин да реформират своите държавни предприятия

09:28 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Sinopec се разделя с активи на стойност 17,4 млрд. долара

Най-голямата петролна компания в Китай Sinopec се разделя с активи на стойност 17,4 млрд. долара, продавайки ги на група местни инвеститори с оглед на желанието си да се реформира, предава CNBC.

Раздялата с технологичната група Tencent и частните конгломерати Fosun и China Life Insurance е смятана за безпрецедентна сделка в усилията на властите в Пекин да реформират своите държавни предприятия и да подобрят тяхната ефективност.

Въпреки това оповестената през уикенда сделка няма да прехвърли целия петролен сектор в Китай в частни ръце. Sinopec ще запази контрола върху своя най-доходоносен бизнес, свързан с добива на "черно злато".

Списъкът на инвеститорите включва китайския производител на техника за дома Haier, инвеститорската къща Hopu, две от големите държавни банки – Bank of China и ICBC, инвестиционния кредитор CICC и други.

Като единствен чуждестранен инвеститор се откроява името на RRJ, собственост на малайзийския инвестиционен банкер Ричард Онг.

Преди около две години Китай заяви, че ще бъде дадена зелена светлина на частния бизнес да инвестира в стратегически сектори в държавата. Новината бе приветствана от някои като отваряне на вратата за вливането на повече чуждестранни капитали в огромния държавен сектор в най-голямата азиатска икономика.

Sinopec е една от трите доминиращи държавни петролни компании в Китай. Според икономисти хватката на гигантите върху сектора ограничава конкуренцията, повишава разходите за потребителите и им позволява да използват огромното си влияние в подкрепа на своите интереси.

Въпреки това властите в Пекин разглеждат държавните предприятия като полезен инструмент на политиката и не са склонни напълно да отворят своите стратегически сектори, какъвто е петролният.

Sinopec извърши мащабната сделка в сътрудничество с Bank of America Merrill Lynch, CICC, Citic Securities и Deutsche Bank.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още