IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отложи вдигането на данъка върху продажбите, Абе призова за избори

Планираното покачване на налога до 10% през следващия октомври бе отложено с 18 месеца

13:02 | 18.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония отложи вдигането на данъка върху продажбите, Абе призова за избори

Японският премиер Шиндзо Абе призова за предсрочни избори и обяви отлагане на второто покачване на данъка върху продажбите с 18 месеца. Новината дойде непосредствено след като третата по големина икономика в света обяви, че е изпаднала в рецесия през изминалото тримесечие.

"Взех предвид мненията (на експертите – бел. ред.)... необходимо е да постигнем инфлация, за да се гарантира Aбеномиката. Като резултат от това решихме да не повишаваме данъка върху потреблението до 10% през следващия октомври. Аз реших отлагането да бъде с 18 месеца ", каза Абе на пресконференция, цитиран от CNBC.

Япония изживя особено тежко първото покачване на данъка върху продажбите през април от 5% на 8%. Шиндзо Абе заяви също, че повишаването на данъка върху продажбите "е било тежък товар и е компенсирало покачването на потреблението".

По-рано тази седмица Националното статистическо бюро в Токио съобщи, че японската икономика е изпаднала в рецесия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1%, като по този начин двете последователни тримесечия на червено доведоха до рецесия. 

Точно преди две седмици пък Японската централна банка неочаквано обяви, че увеличава размера на своята програма за монетарни стимули от 60-70 трлн. йени до 80 трлн. йени на година. Целта е ускоряване на инфлацията близо до целта от 2%, чрез което според централните банкери ще се избегне изпадане в нова дефлационна спирала.

Въпреки това нарастващите разходи за живот за момента носят само и единствено проблеми в Япония, тъй като влошаването на покупателната способност на потребителите потиска допълнително търсенето.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още