IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян и Вашингтон втвърдяват тона

Северна Корея заплаши САЩ с удари срещу Белия дом и Пентагона

10:00 | 22.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерата на лентата ще се забави. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерата на лентата ще се забави. Снимка: Ройтерс

Северна Корея (КНДР) обвини президента на САЩ Барак Обама в безразсъдни действия, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу Sony Pictures. Същевременно Пхенян предупреди за възможни удари срещу САЩ, предаде Ройтерс.

В обявление по държавните медии тоталитарният режим предупреждава Съединените щати, че неговите "крепости" ще бъдат атакувани, което ще бъде много по-силен отговор от хакерските атака срещу Sony, които са довели до отмяната на пускането на спорния високобюджетен филм "Убийствено интервю".

Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагона и цялата територия на САЩ - "този развъдник на тероризъм".

Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ. Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни мерки", обещани от Обама.

Северна Корея заяви, че знае как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със САЩ. Двете страни са технически в състояние на война. 

Подобни изявления на Пхенян са типични по време на напрежение с Вашингтон. Но подобно дълго изявление от влиятелната Комисия за национална отбрана подчертава и чувствителността на Пхенян към филма на японската компания, чийто сюжет се върти около убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. 

Както е известно, САЩ обвиняват Пхенян за кибератака, прераснала в заплаха за терористични удари срещу американски киносалони, която принуди филмовото студио да отмени премиерата на "Убийствено интервю".

В петък ФБР хвърли вината за хакерската атака и проникнато в компютърните системи на Sony върху Северна Корея. В излъчено в неделя интервю по CNN Обама нарече това „акт на кибервандализъм", а не война. Обама дори обеща да отговори пропорционално на заплахата, като заяви, че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страните, подкрепящи тероризма.

“Убийственото интервю” трябва да излезе по кината на 25-и декември. Студиото вече е направило няколко прожекции обаче, включително една в Сан Франциско на 18-и ноември. Sony заяви в петък, че няма да се откаже от проекта и ще го реализира за американската публика. Според експерти загубите за компанията от хакерската атака може да възлязат на около 500 млн. долара.

Цената на продукцията и на разпространението на филма възлиза на около 75 млн. долара. Към това се добавят и няколкостотин милиона долара нереализирани приходи. Филмът вече беше шумно рекламиран в медиите и Sony Pictures се надяваше, че той ще ѝ донесе 200-300 млн. долара приходи.

Според експертите обаче подмяната на компютърната система на Sony Pictures, за да може да се излъчи лентата, ще „глътне“ няколко десетки милиона долара. Служителите на студиото освен това внесоха колективен иск срещу компанията, че тя не е съумяла да опази личните им данни и се очаква това да донесе още загуби на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Стига глупости!Щом имаш ПВО и стратегически ядрени ракети значи имаш много модерни изчислителни системи + безупречна навигация. За да си достатъчно точен и ефективен днес това е невъзможно с технологиите и компютрите отпреди 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Значи казваш, че атаката може да е и рекламен трик? Е ха дано не стигнат твърде далеч с рекламата и да го гледаме, като филма, "заради който бяха взривени Белия дом и Пентагона". Че тия севернокорейци с техните компютри с педално задвижване и едномилионна армия знае ли ги човек на какво са способни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
А американците не избиват ли собствения си народ? Или те са благородни успели умни и интелигентни и на тях им е простено че стрелят по *** и чат пат разбиват по някой самолет в разни кули за благото на демокрацията и съвсем рядко узаконяват мъченията при разпит в името на каузата макар и в разрез на международните правни норми? Къде е тука оная юристка да ми обясни как мъченията в американските затвори не са точно нарушения на международните норми? Или всъщност те американците нямат народ, щото не са идеологично обременени и не вярват в такива работи като народ и за тях няколко жертви са нищо за постигане на върховенство на демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Е те там всички са под пагон бре. Ако пресекат езерото, заедно с *** ще сринат уолстрита :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
май съм бил прав, че филма ше изтребе рибата The Interview (II) (2014) http://***.imdb.com/title/tt2788710/Ratings: 10/10 from 22.607 users Metascore: 45/100 Aма и тея САЩ имат едни методи за правене на пари от филми ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
САЩ "този развъдник на тероризъм".-----------------------е тука е прав дебелия няма спор. А сега тоя филм ше утрепе коча, защото всички ше искат да го гледат .... :))-----------------------оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ.-----------------------1.2 милионна армия ?!? тея там май всеки има автомат в къщи ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 16
bgMan
преди 9 години
Най-меко казано севернокорейците са уникални *** и ***.Да се впрягат от един комедиен филм и да заплашват с война.Избиват масово собствения си народ заради глупости а останалите ги обричат на глад и мизерия но наричат някой друг терорист. Ами вие какви сте бе, другарю Ким, върха на социалистическия хуманизъм или последния кръг на ада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още