IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси останаха на червено поради опасенията около Гърция

Стимулите за кредитирането в Китай и волатилността на петрола също натежаха върху индексите на континента

12:09 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси останаха на червено поради опасенията около Гърция

Повечето азиатските борси затвориха със спадове търговията в четвъртък. Стимулите от Китайската централна банка не успя да повиши настроението на фона на несигурността заради Гърция и петрола, пише CNBC.

Късно в сряда централната банка на Китай намали изискванията си за резервите на банките с 50 пункта за пръв път от две години. Ходът отбеляза промяна от предишните опити на банката да повиши ликвидността и се вписва в световната тенденция за парични стимули, която се наблюдава в последния месец.

Смятаме, че ефектът (от намаляването на изискването – бел. ред.) върху реалната икономика е позитивен, но не е достатъчен, за да стабилизира икономиката, тъй като помага за повишението на предлагането на заеми, но търсенето на заеми може да остане ниско. Очакваме повече мерки за улеснение да бъдат предприети, като например ново намаляване с 50 пункта през второто тримесечие“, заявиха икономисти от Deutsche Bank

Притесненията за гръцкия дълг бяха основна тема, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) лиши Гърция от достъп до ключова финансова подкрепа, като ограничи кредитите за финансовата система на страната. От ЕЦБ заявиха, че за тях е „невъзможно да постигнат успешен край на преговорите за спасяване на гръцкото правителство“.

Междувременно цената на петрола остана източник на волатилност на пазара. Петролът сорт брент се колебаеше между поскъпване и поевтиняване в азиатската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още