IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита рекорден търговски излишък през януари

Вносът и износът не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите

11:03 | 08.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай отчита рекорден търговски излишък през януари

Китайският износ е намалял с 3,3% през януари спрямо година по-рано, докато вносът отчита 19,9% спад през същия период. Резултатите не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите, предава CNBC.

Месечният търговски излишък достигна рекордните 60 млрд. долара.

Мислейки, че облекчаването на мерките в Европа ще засили търсенето на китайски стоки, анализаторите, запитани от Ройтерс, заявиха, че очакват износът да нарасне с 6,3%, а вносът да спадне само с 3 на сто, така че търговският дефицит да достигне 48,9 млрд. долара.

Вместо това износът отбеляза срив с 12% на месечна база, докато вносът спадна с 21,1%, сочат данни, оповестени от Митническата администрация в страната.

Спадът е причинен от голямото намаление във вноса на стоки    , по-специално на въглища, който намаля с близо 40 на сто до 16,78 млн. тона. Това е доста по-малко от 27,22-та млн. тона през декември. Вносът на суров нефт пък намаля със 7,9%.

Данните за търговията показват икономически проблеми, докато икономическият растеж през 2014 г. се оказа най-бавният от 24 години насам, анализаторите твърдят, че силните сезонни резултати по време на Лунната Нова година, подсказват, че все още е трудно резултатите да бъдат тълкувани. През миналата година празникът се падна през януари, а през тази - през февруари.

Данните за експорта на Китай са склонни на резки промени и движения в противоположни посоки, а общите резултати за януари и февруари често са по-точен показател за тенденциите, твърдят анализатори.

Властите твърдят, че очакват износът на Китай да се увеличи, но секторът ще продължи да се сблъсква с предизвикателства през 2015 г. Очаква се правителството да понижи целта си растежа на БВП до около 7% тази година след кат през 2014 г. обяви 7,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
Преди 2г рублата беше 30 за долар,сега е над 70,процентите сам си ги смятай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
говори и за рублата бе що с колко е спаднала ?? Със 150% ли ?? И тя е с 40% ало колкото е спаднала цената на петрола толкоз и рублата, и йената с 40% какво има да не говориш за рублата ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
Нормално е износа на Китай да спада,след като парите им са вързани с долара.Всъщото време йината загуби 40 процента,еврото 30 ,да не говорим за рублата.Проблемите според мен тепърва предстоят и този ръст от 7 процента споредмен е твърде оптимистичен ако нещата се запазят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още