IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Индия се нуждае от реформи, за да повиши рейтинга си

Правителството на Моди трябва да повиши ръста, да намали фискалния дефицит и да ускори финансовата и фискална реформа, посочи агенцията

15:36 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Индия Нарендра Моди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Индия Нарендра Моди. Снимка: Ройтерс

Индия трябва да повиши ръста, да намали фискалния дефицит и да ускори финансовата и фискална реформа, за да заслужи повишение на рейтинга. Това е основната теза на публикувания в понеделник доклад на рейтинговата агенция Standard & Poor’s (S&P), съобщава WBP online.

Докладът носи пълното название „Посрещането на очакванията за реформи е ключов за поддържането на инвестиционния рейтинг на Индия“. В него агенцията отбелязва, че „средният доход е значително под този на сходни държави и правителството също така има повече дългове“.

Бразилия, Колумбия, Индонезия, Филипините, Южна Африка и Уругвай се считат за сходни държави в този доклад, публикуван в понеделник.

Ниските нива на доходите в Индия и слабите резултати на фиска и дълга пречат на кредитния профил на страната, твърди S&P. Въпреки това „политическата стабилност след парламентарните избори миналата година създадоха конструктивна среда за реформи, които може да решат тези слабости“, твърди агенцията.

S&P повиши перспективата пред кредитната оценка на Индия от „негативна“ до „стабилна“ през септември миналата година, позовавайки се на възможността за реформи. В доклада си от понеделник агенция изрежда нужното според нея, за да повиши рейтинга на държавния дълг на страната от „BBB-минус“:

„Показателите на индийската икономика имат добър шанс да свият разликата спрямо тези от сходно оценени държави”, продължава S&P. „По-високият ръст на реалния БВП на глава от населението, по-силните данни за фиска и дълга и подобрените условия за външната позиция или паричната политика са нужни, за да се повиши оценката на дълга... Следователно възможността на правителството да изпълни обещанията си по ключовите реформи ще бъде решаваща”, твърди агенцията.

S&P очаква ръстът на БВП на Индия да достигне или надмине 7% до 2017 г. „Въпреки това прогнозираният БВП на глава от населението от 2 404 долара все пак ще остави богатството на страната на около една трета от средно в страни със сходни оценки“, предупреждава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още