IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подготвя закон за защита на жалбите срещу местните власти

Ходът e в съответствие с ангажиментa на Комунистическата партия за установяване на върховенството на закона в Поднебесната империя

09:38 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай подготвя закон за защита на жалбите срещу местните власти

Китай подготвя въвеждането на закон за защита на жалбите срещу местните власти, предава WBP Online, позовавайки се на изявление на централната правителствена агенция за жалбите.

По думите на Джан Ънси, заместник-директор на Държавното бюро за жалби и петиции, проучването на възможността за законови изменения ще се основава на поуките от прилагането на 10-годишното държавно регулиране на Съвета за обществените петиции.

Ходът ще бъде в съответствие с неотдавнашния ангажимент на Комунистическата партия за установяване на върховенството на закона в Китай и за защита на правата на вносителите на жалби, посочи Джан.

Според него законодателите и висшите правителствени съветници са призовали за закон, уреждащ подаването на петиции, особено в отговор на редица проблеми, които изникват в последните години.

Много хора, които имат оплаквания относно местните управляващи органи или съдилища са затруднени да отправят жалби към централното правителство в Пекин. Много от тези жалби се губят между отделните институции, които не са заинтересовани да ги предоставят на властите в столицата.

Джан припомни, че подобни жалби към централната власт са познати в Китай от имперските времена, когато хората от цялата страна са се отправяли към столицата и са се надявали императорът да реагира на злоупотребите в тяхното далечно селище.

Според заместник-директора на Държавното бюро за жалби и петиции настоящите регулации са погрешни и стремежът към стабилност в обществото не трябва да става за сметка на вносителите на петиции и техните права.

Професорът по право в Пекинския университет Джан Чифан изтъкна, че новият закон бил дал по-добра защита на правата на личността, но системата с жалбите има само ограничена възможност за решаване на социалните проблеми на Китай.

"Проблемите са в самите местни власти, където няма надзор", каза той. "В резултат на това хората са принудени да търсят справедливост чрез петиции. Дори ако всички вносители на петиции успяват да достигнат до Пекин, централното правителство не може да помогне за решаването на проблемите им".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още