IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Malaysia Airlines е в "технически фалит"

Компанията планира да съкрати около 6 хил. души персонал, подготвя и планове за ребрандиране

13:04 | 01.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Malaysia Airlines Кристоф Мюлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Malaysia Airlines Кристоф Мюлер. Снимка: Ройтерс

Malaysia Airlines е в "технически фалит", съобщи на пресконференция новият изпълнителен директор на авиокомпанията Кристоф Мюлер, цитиран от ВВС.

Мюлер обяви и програма за преструктуриране на превозвача, която предвижда съкращаването на 6 хил. работни места.

Решението на ръководството на Malaysia Airlines беше очаквано, след като Кристоф Мюлер беше назначен за главен изпълнителен директор през май, отбелязва изданието.

Според него влошаването на резултатите на авиокомпанията са започнали „доста преди трагичните събития от 2014 г.“.

Припомняме, че през март миналата година самолет на Malaysia Airlines (полет MH370) с 239 души на борда – пътници и екипаж, изчезна безследно и все още не е открит. Четири месеца по-късно друг самолет на компанията (полет MH17) беше свален, докато прекосява украинското въздушно пространство. Загинаха всички близо 300 души на борда.

Инцидентите се оказаха фатални и за без това потъващия бизнес на превозвача, който заради силната регионална конкуренция търпеше загуби от години.

Засега Malaysia Airlines оперира нормално и няма отменени полети. Възможно е обаче да има промени в честотата на полетите до някои дестинации. Преди да се вземе решение за закриване на линии, превозвачът ще търси сътрудничество с други партньори. Дългите полети от и до Лондон обаче се планира да са сред основните маршрути на превозвача.

Това е първата публична проява на Кристоф Мюлер като главен изпълнителен директор на компанията. ВВС припомня, че той преведе ирландската Aer Lingus, белгийската Sabena и германската Lufthansa през процес по преструктуриране, като е известен с мащабните съкращения на персонал. Това му спечели прозвището „Терминатора“.

От 20-те хил. служители на Malaysia Airlines 14 хил. са получили предложения за преназначения. Мюлер обаче посочва, че не всички от тях вероятно ще бъдат приети.

На 1 септември Malaysia Airlines планира да представи и плановете си за ребрандиране. Мюлер засега не разкрива дали компанията ще промени името си, но признава, че на „някои пазари брандът е опетнен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Бившият американски президент Джордж Буш, както и седем ключови членове на неговата администрация, бяха признати за виновни във военни престъпления в МалайзияСъдебният процес се проведе в Куала Лумпур, където бяха изслушани мъчителните показания на няколко жертви на изтезания от страна на американски войници и подизпълнители в Ирак и Афганистан.Обвиненията, свидетелските показания са изпратени на главния прокурор на Международния наказателен съд, както и на Организацията на обединените нации и Съвета за сигурност.Трибуналът бе инициатива на бившия министър-председател на Малайзия Махатир Мохамад, който твърдо се противопостави на американската инвазия в Ирак през 2003 година.РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТАЗИ ПОЛИТИКА НА Куала Лумпур също са налице - изчезнали и отстреляни самолети. Накрая и фалит на превозвача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още