IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Sinopec придобива нефтохимически завод за 3 млрд. долара?

Нефтохомическият завод на тайванската Dragon Aromatics беше затворен след два пожара през последните две години

12:14 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският държавен енергиен гигант Sinopec Corp е в напреднали преговори за придобиването на контролния дял на нефтохимическата компания Dragon Aromatics, която управлява един от най-големите химически заводи в страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация от трима запознати източници.

Обсъжданията се случват, след като избухна втори сериозен пожар за по-малко от две години в завода за 3 млрд. долара във Фудзиен на независимата нефтохимическа компания. Според източниците властите искат Sinopec да получи участие преди да позволят на завода да отвори отново.

Твърдата позиция показва как Пекин налага натиск върху провинциите, за да гарантира по-добри индустриални стандарти за безопасност и да защити околната среда, след като серия от инциденти предизвикаха граждански протести срещу предприятия.

Dragon Aromatics, собственост на тайванската Xianglu Group, беше принудена да затвори завода с годишен капацитет на производство от 1,6 млн. тона на параксилол (РХ) - химикал, използван за производството на полиестерни влакна и пластмаси, след пожара през април.

Местното правителство настоява за следното: без участието на Sinopec заводът има забрана за възобновяване на дейността“, казва един от източниците, отказал да бъде назован заради чувствителността на обсъжданията.

Sinopec може да поеме до 80% дял от компанията, допълва източникът. Говорителят на Sinopec Лу Дапън отказва коментар.

Високопоставен представител на Dragon Aromatics заяви, че не е в позиция да коментира обсъжданията на ниво управителен съвет, но сподели за Ройтерс, че компанията се „опитва с всички средства да възобнови производството на завода възможно най-скоро“.

Заводът за производство на РХ се намира на полуостров Гулей, част от град Джанджоу, място, където държавни компании, включително Sinopec и China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), вече са се опитвали да построят нефтохимически заводи.

Безопасността в индустрията е подложена на засилен контрол в Китай след унищожителната експлозия през август в склад за химикали на пристанището в Тиендзин, която отне живота на 160 души.

Sinopec, най-големият преработвател на петрол и производител на нефтохимически продукти в Китай, иска да построи повече съоръжения за производство на PX, но поне две от инвестициите му бяха блокирани през последните няколко години заради съпротива на местни жители, обезпокоени за околната среда.

Това няма да е лоша сделка за Sinopec, тъй като това ще ѝ спести неприятностите да преминава през дългите регулаторни и екологични одобрения“, казва втори източник от фирма с договор за доставка от Dragon Aromatics.

Във Фудзиен местните власти, включително един от заместник-кметовете, получиха наказания заради инцидента през април. Като причини за инцидента бяха определени небрежният контрол на качеството и управлението на безопасността, съобщи държавната информационна агенция Синхуа през август.

Може би ще се наложи Sinopec, която е опитен нефтохимически оператор, да модернизира завода, за да подобри стандартите за безопасност, казват източниците.

Придобиването вероятно ще позволи на Sinopec и да увеличи покупките на ирански петрол след вдигането на санкциите срещу близкоизточната страна.

Dragon Aromatics е един от най-големите купувачи на ирански кондензат, много лек суров петрол, а затварянето на завода принуди производителя от Близкия изток да складира по-голямата част от този сорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още