IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай - размерът има значение

По-голяма икономика кара съотношението между дълга и БВП да изглежда по-малко страшно

10:25 | 19.10.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-рано в понеделник Китай обяви брутния си вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие, което предизвика нова доза скептицизъм по отношение на икономическите ѝ данни.  

С ръст от 6,9% през третото тримесечие китайската икономика отчита най-слабото нарастване от шест години насам. Въпреки това разширяването е по-голямо от очакванията на анализаторите, които очакваха увеличение от 6,8 на сто.

Преди време Бил Грос описа Китай като „мистерията сред страните с развиващи се пазари“. Преди да поеме поста си, министър-председателят Ли Къцян заяви, че не разчита на официалните статистики, добавяйки, че предпочита показатели като железопътния превоз на товари или използването на електроенергия, за да оцени активността.

Затова възможно ли е Китай да е надул финансовия си отчет? - Точно обратното, казва един от най-изтъкнатите инвеститори на развиващите се пазари в света - Марк Мобиус.

„Знам, че има сериозен дебат около това дали цифрите са реални, дали наистина говорим за (ръст на икономиката от) 7%, но нашите проучвания показват, че цифрите са поне такива“, заяви наскоро председателят на групата за развиващи се пазари в Franklin Templeton Investments в интервю за Bloomberg TV. „Смятаме, че голяма част от икономиката всъщност не се отчита, тъй като Китай се трансформира от производствено ориентирана към икономика на услугите“.

Това съвпада с позицията на анализаторите от Rhodium Group в доклада им през септември, изготвен за Center for Strategic and International Studies.

Според тяхното проучване от над 200 страници методологиите за изчисляване на БВП на Китай до голяма степен съответстват на международните практики и обвиненията в изфабрикуване на оценките са „неинформирани“. И все пак те признават, че китайските статистики и прозрачността им „понякога се оформят според политическите интереси“.

Китайската икономика е по-голяма, а не по-малка, отколкото сочат официалните данни, твърдят анализаторите, като секторът на услугите е най-труден за измерване, а недвижимите имоти са дори по-важни от степента, в която се отразяват в момента.

Размерът има значение. По-голяма икономика кара съотношението между дълга и БВП да изглежда по-малко страшно. Продукцията на работник, а оттам и производителността на труда, също изглежда по-добре. Енергийният интензитет на БВП също се подобрява. Това означава още, че Китай може да се превърне в най-голямата икономика в света две или три години по-рано, отколкото се твърди, коментират анализаторите.

Но не всички новини са добри. „През следващите години ще бъде по-трудно да се постигне по-висок растеж въз основа на структурата на днешната по-напреднала китайска икономика“, казват авторите Даниел Роузън и Бейбе Бао.

Забавянето през третото тримесечие обаче не разубеждава Мобиус, който казва: „Преходът определено е започнал и ще бъде успешен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Не съм пиар на никой а просто г-н Хитов го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/,че става въпрос за системна криза тоест проблема на сегашната свет.финан.система с лихвите и т.н. доходност е ,че трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685А колкото до неизвестното УНСС ще кажа само ,че известните университети вкараха света в катастрофа ,и наш учен акад. Евгени Матеев отдавна е прогнозирал - "Структура и управление на икономическата система" - https://***.youtube.com/watch?v=OuIlBkdvMxc&feature=youtu.be Икономиката е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
А жените все твърдят, че размера нямал значение. Е да ама ако е химикалка от 25 стинки нишо не става ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Абе ти да не си некъв PR на тоз Хитов от световно неизвестното УНСС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Китай има буфер за растеж като наблегне на вътрешното търсени и услугите тоест въпроса е какво може да направи САЩ защото при тях всичко е изчерпано и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group го обяснява - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ Отделна тема е ,че кризата е системна и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Обяснил съм какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още