IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционен скандал коства поста на президента на Agricultural Bank of China?

Паралелно със забавянето на икономиката и печалбите на четирите най-големи държавни банки в Китай спадат през първите три тримесечия на годината

13:41 | 05.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корупционен скандал коства поста на президента на Agricultural Bank of China?

Президентът на четвъртата по големина китайска държавна банка Agricultural Bank of China Дзан Юн подаде оставка, като посочи за основание лични причини. Всичко това обаче се случва на на фона на съобщения, че е разследван за корупция, предаде AFP.

В публикувана днес информация не се огласяват подробности за оттеглянето на президента на Китайската земеделска банка Дзан Юн.

Оставката на 56-годишния банкер бе обявена на фона на кампания за борба с корупцията в китайското правителство, военните институции и в държавните предприятия.

Значителният спад в цените на акциите на фондовите борси в Китай през лятото привлече вниманието на разследващите към финансовия сектор.

Уважаваният финансов седмичник Caixin съобщи, че през октомври Дзан е бил понижен и поставен на изпитателен срок за две години, след като е бил разследван от антикорупцинния орган на управляващата комунистическа пария заради поредица провинения. Според изнесената информация негов подчинен от клона на банката в Шъндзън е бил разследван за корупция по-рано през годината. 

Обявление в петък на уебсайта на Хонконгската борса пояснява, че оставката на Дзан влиза в сила незабавно и че няма въпроси в неговия случай, които трябва „да бъдат доведени до знанието на акционерите или кредиторите на банката".

Паралелно със забавянето на икономиката и печалбите на четирите най-големи държавни банки в Китай спадат през първите три тримесечия на годината, като печалбата на Agricultural Bank се повишава само с 0,57%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
За България и дума да няма ние сме Демокрация по образец.... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Бат Бойчо тва в демократичния Запад възможно ли е? Да арестуват Лари Самърс или Джейми Даймън нещо тоя на Фолксваген уж манипулации на колите те 32млн. пенсия му дадоха ...... :)) Не това е възможно само при комунистите .... не при демократите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още