IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-новата фондова борса в света отвори врати, но без листнати компании

Борсата в град Янгон в Мианмар беше открита в сряда без звънец и празнични конфети

16:42 | 09.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-новата фондова борса в света отвори в сряда без звънец и празнични конфети. На борсата в град Янгон в Мианмар няма и акции за търгуване, разказва агенция Ройтерс.

Страната, доскоро управлявана от военна хунта, се приспособява към бързия темп на икономически реформи и се опитва да настигне останалите азиатски икономики, затова опитът й да си проправи път на международните пазари може да е прибързан.

Повечето от 10-те компании за търговия с ценни книжа, които притежават условни лицензи, не са готови да започнат дейност, а когато местните компании отговорят на изискванията да продават акции, чуждестранните инвеститори няма да имат право да купуват. 

Това означава, че Фондовата борса в Янгон (YSX) първо ще бъде изцяло вътрешен проблем в страна, която все още свиква с феномени като смартфони, банкомати и демократични избори.

Маунг Маунг Тейн, заместник-финансовият министър, отговорен за борсата, я определя като „огромно постижение“, което ще помогне на фирмите да разширят бизнеса си и смята, че отварянето й не е прибързано. „Не е задължително още първия ден да започне търговията“, казва той пред Ройтерс.

„Това е правилното време. Вече 67 години сме независима държава, а нямаме фондов пазар. Ако не започнем сега, ще бъде прекалено късно“, смята заместник-министърът. 

През 2011 г. военните в Мианмар предават властта на цивилно правителство, с което е дадено начало на либерализация на икономиката. Това привлече вниманието на инвеститорите към страната с население от 51 милиона души, където голяма част от земеделието, мините и енергийните източници са недокоснати.

При новия политически дневен ред частният сектор процъфтява, като чувствителен напредък има в банковия сектор, туризма, текстила и строителството, отбелязва Ройтерс.

Томас Хъгър от Asia Frontier Capital казва, че Мианмар е пазар с висок ръст и ако ограниченията за чуждестранните инвеститори бъдат премахнати, компанията му би проявила голям интерес към добре управлявани местни фирми. 

На практика YSX ще бъде втората борса след почти неизвестната Myanmar Securities Exchange Center, където цените на акциите на двете листнати фирми се пишат на ръка върху бяла дъска през последните 19 години. Не е ясно дали тази борса ще продължи да работи, след като YSX заработи.

Както и по-голямата част от икономиката на Мианмар, новата борса ще черпи опит от Япония. Операторът на борсата в Токио Japan Exchange Group и инвестиционната банка Daiwa Securities Group имат заедно 49% дял в YSX.

“Смятаме, че страната ще отвори икономиката си и допълнително ще развие капиталовия си пазар. Нашата роля е да подкрепим това усилие”, казва говорител на Daiwa.

Потенциална политическа пречка обаче крие Myanma Economic Bank (MEB), която държи останалите 51% и е обект на санкции от страна САЩ заедно с още няколко кредитни институции заради връзките си с хунтата. Това би било проблем за американски фирми и фондове, които проявяват интерес към борсата.

Маунг Маунг Тейн е уверен, че законодателството скоро може да бъде променено, така че чуждестранни лица да могат да купуват ценни книжа. По думите му шест „много добри компании“ са били избрани да бъдат листнати. Министърът отказва да ги назове, но очаква търговията да започне в края на февруари или началото на март 2016 г.

Ройтерс посочва, че след 2011 г. в периферните азиатски икономики са се появявали нови борси и са изпитвали трудности да наберат скорост. Фондовите борси в Лаос и Камбоджа например имат съответно четири и три листнати фирми. Източник на агенцията казва, че в Мианма има големи възможности, но властите нямат опит и имат нереалистични представи за старта на търговията. „Няма специалисти и те очакват това да се случи почти за ден. Трябва да се направи правилно, а те избързват“, коментира източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още