IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио очаква 1,7% ръст на японската икономика през 2016 г.

Растежът ще е стимулиран от възстановяващото се потребление и стабилните капиталови инвестиции

13:38 | 22.12.15 г.
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика ще запише реален ръст от 1,7% през фискалната 2016 г., която започва през април, прогнозират властите в Токио. Растежът ще е стимулиран от възстановяващото се потребление и стабилните капиталови инвестиции, посочва агенция Kyodo.

В номинални измерения се очаква БВП да нарасне с около 3,1% през следващата фискална година до около 518,8 трилиона йени (4,3 трилиона долара), което би било най-високото ниво от 1997 г., когато БВП възлизаше на 521 трилиона йени.

Сумата ще е по-висока от тази през фискалната 2007 г. (513 трилиона йени), преди финансовата криза, предизвикана от фалита на Lehman Brothers. 

Според прогнозата, одобрена от кабинета на премиера Шиндзо Абе, темпът на растеж ще се увеличи с около 0,3 процентни пункта заради увеличеното търсене преди планираното увеличениe на данъка върху потреблението от през април 2017 г. от 8 на 10%.

Очакванията взимат предвид и ефектите от неотдавна съставения допълнителен бюджет, чиято цел е стимулиране на икономиката чрез подобрени социални услуги и по-конкурентно земеделие.

Прогнозата е по-оптимистична от тази на Японската централна банка, която в края на октомври обяви, че очаква 1,4% ръст на БВП през 2016 г.

Правителството очаква инфлацията да се ускори до 1,2% на годишна база, което все пак е под целевото ниво от 2%, до голяма степен заради падащите цени на петрола.

Властите в Токио предупреждават за рискове, включително негативно влияние от забавянето в развиващите се пазари, както и от започналото затягане на паричната политика в САЩ. Решението на Федералния резерв на САЩ от миналата седмица да увеличи лихвените проценти може да доведе до отлив на капитали от тези пазари.

Прогнозата за ръста през фискалната 2015 г. беше понижена от 1,5 до 1,2%. Властите ще използват прогнозата, за да определят приходите от данъци, а оттук и следващия бюджет. Кабинетът планира да одобри бюджета за 2016 г. в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още