IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея допълнително разтревожи азиатските пазари

Китайските индекси обаче се противопоставиха на тенденцията и основните измерители записаха повишения

10:57 | 06.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари останаха под натиск в сряда, след като ядреният тест в Северна Корея увеличи опасенията на инвеститорите, вече загрижени за забавения икономически ръст в Китай, съобщи CNBC.

Пхенян заяви, че е взривил водородна бомба на основния си ядрен полигон. Преди да се обяви взривът, е установена необичайна сеизмична активност “с изкуствен характер” с магнитуд 5,1 по Рихтер в района северно от град Килджу, където е разположен и ядреният полигон. Според южнокорейската информационна агенция „Йонхап“ Северна Корея не е дала предварителна информация за намеренията си. 

Ключови индекси в региона приключиха сесията на червено. Южнокорейският Kospi се понижи с 0,26%, японският Nikkei 225 – с 0,99%, а австралийският ASX 200 – с 1,18.

Китайските измерители обаче се противопоставиха на тенденцията, като Shanghai Composite и Shenzhen Composite се повишиха съответно с 2,01 и 2,03% въпреки сравнително слабите данни за сектора на услугите. Активността в тази сфера се ускорява с най-бавния си темп от 17 месеца през декември, сочат данни на Caixin/Markit. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 50,2 пункта от 51,2 пункта през ноември. Това е най-ниската стойност от юли 2014 г. и втората най-ниска, откакто е започнало регистрирането на данните през 2005 г. 

Хонконгският Hang Seng се понижи с близо 1%.

Инвеститорите търсиха сигурни активи и японската йена, считана за инвестиция убежище, поскъпна спрямо долара, като двойката се търгуваше за 118,59 йени за долар. Златото поскъпна с 0,33 в азиатската търговия до 1 080,74 долара за тройунция.

Заради опасенията около Северна Корея поскъпнаха акциите на южнокорейските компании в сферата на отбраната като Firstec, Specto и Victek.

Samsung Electronics отчете спад на акциите от 2,73%, преди да публикува прогнозата си за печалбата по-късно тази седмица.

В Япония акциите на Toyota поевтиняха с 1,98%. Други износителки – Sony и Panasonic – записаха спад в цената на акциите от съответно 2,19 и 1,52%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".Прочети още на: http://***.dnes.bg/world/2016/01/06/kim-chen-un-lichno-dal-zapoved-za-izpitanieto-na-bombata.288700А за нас какаво можем да кажем...нека Турция да ни пази небето щото сме много заети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Абе те отдавна ги подозират, че всъщност си взривяват големи количества стари муниции в дълбоки подземни шахти, ама не се знае знае ли се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Някой тука беше написал че Северна Корея щяла да си "издялка" бомбата от дърво...явно са я "издялкали" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още