IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е провела успешно изпитание на водородна бомба

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, вероятно ще затегне санкциите срещу страната

09:17 | 06.01.16 г.
<p>
	Последният тест &ndash; вторият за управлението на младия лидер на страната Ким Чен Ун, отбелязва най-новата стъпка към целта на усъвършенстване на ядрените технологии на Пхенян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последният тест – вторият за управлението на младия лидер на страната Ким Чен Ун, отбелязва най-новата стъпка към целта на усъвършенстване на ядрените технологии на Пхенян. Снимка: Ройтерс

Северна Корея е провела успешно изпитание на първата в страната водородна бомба, съобщава FT, като се позовава на севернокорейската държавна телевизия. Това вероятно ще затегне дипломатическата изолация и ще доведе до още по-строги международни санкции за обеднялата комунистическа държава, посочва изданието.

Пхенян е взривил бомбата на основния си ядрен полигон. Преди да обяви взрива, е установена необичайна сеизмична активност “с изкуствен характер” с магнитуд 5,1 по Рихтер в района северно от град Килджу, където е разположен и ядреният полигон.

Държавната телевизия на Северна Корея определи взрива като “национално епохално събитие”, което ще даде на страната възможности да “осигури правата си и да оцелее при заплахи от САЩ и други държави”.

Представител на американското правителство коментира, че Белият дом е наясно със сеизмичната активност на Корейския полуостров, както и че се “прави оценка на ситуацията в тясна координация с регионалните ни партньори".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на ООН Нед Прайс коментира, че организацията осъжда всяко нарушение на международните резолюции и призова Пхенян да спазва международните си задължения и ангажименти.

Същевременно стана ясно, че Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание, най-вероятно още днес, според запознати източници.

Детонацията вероятно ще стане причина ООН да наложи нови санкции срещу Северна Корея, което допълнително ще влоши отношенията на страната със САЩ и съседните страни.

Последният тест – вторият за управлението на младия лидер на страната Ким Чен Ун, отбелязва най-новата стъпка към целта на усъвършенстване на ядрените технологии на Пхенян, които той развива въпреки санкциите на ООН, тъй като международните разговори за оръжейните й програми са в застой от 2012 г.

Този опит приближава Северна Корея към възможностите да произвежда толкова миниатюрна бойна глава, която да се побира на балистични ракети, способни да достигнат САЩ, отбелязва FT.

Новината се отрази негативно на някои от азиатските пазари. Южнокорейският Kospi губи 0,26% от стойността си, водещият японски индекс NIKKEI изтрива почти процент, а австралийският ASX 200  - повече от процент. Водещите китайски индекси обаче са на зелена територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още