IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таро Асо: Ще предприемем нужното, за да се справим с валутната волатилност

Това е най-силният намек за намеса на министъра, откакто йената започна да се повишава силно

09:50 | 12.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Таро Асо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Таро Асо. Снимка: Ройтерс

Японският финансов министър Таро Асо заяви в петък, че правителството ще предприеме необходимите стъпки, за да се справи с валутната нестабилност, което е най-силният намек за намеса на министъра, откакто йената започна да се повишава силно през този месец, предава Ройтерс.

Доларът падна под 111 йени в четвъртък, удряйки най-ниското си ниво от октомври 2014 г. и предизвиквайки спекулации, че Токио може да проведе интервенция за продажба на йени, за да предотврати по-нататъшния скок на валутата си, който може да попречи на зависимата от износа икономика. 

„Ние се договорихме в рамките на Г7 и Г20, че резки движения на валутните курсове са нежелателни", заяви Асо пред репортери на пресконференция след заседание на кабинета.

„Последните валутни движения са много груби. Аз наблюдавам нервно тези движения и ще предприема съответните стъпки, ако и когато това е необходимо".

В отговор на въпрос дали Япония се е намесила в четвъртък Асо заяви, че това „не е нещо, което един финансов министър може да коментира“.

Политиката на японския премиер Шиндзо Абе, известна като „Абеномика", разчита на слабата йена, която да води до повишаване на корпоративните печалби и да спомогне за генериране на инфлация чрез повишаване на цените на вноса.

Абе също многократно изтъкваше предимствата на възхода на фондовия пазар, който увеличава корпоративното доверие и генерира положителна доходност на индивидуалните инвеститори.

Някои инвеститори са загрижени за това дали Абе ще успее да намери начини за стимулиране  на икономиката в момент, в който акциите и йената се движат срещу политиката на правителството.

Асо също така заяви, че се надява групата на Г20, която ще се срещне в Шанхай по-късно този месец, да даде глобален политически отговор в резултат на неотдавнашната пазарна нестабилност.

Разпродажбите на световния фондов пазар и засилващата се йена заплашват да покосят корпоративните печалби, да накърнят доверието и да забавят инфлацията, което ще подкопае усилията на японското правителство за съживяване на икономиката и укрепване на вътрешното търсене.

„Искам да разгледаме дали има начини страните от Г-20 да си сътрудничат в отговор на последните сътресения на пазара“, каза Асо.

Групата на 20-те финансови министри ще се срещне в края на февруари в Шанхай, Китай, който е ротационен председател на групата, за да проучи икономическите перспективи в света и рисковете.

Налице са много възможни рискове, като забавянето на икономическия растеж на Китай, сривa в цените на петрола, съмненията относно темпа за повишаване на лихвените проценти в САЩ и политиката на отрицателни лихви на Bank of Japan.

Комбинацията от всички тези фактори доведе до опасения, че световната икономика е много по-слаба от очакваното, което доведе до разпродажби на акции и облигации и засили инвестициите в йената, която често се възприема като актив сигурно убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още