IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 изпрати най-лошата си седмица от финансовата криза през 2008 г.

Японският индекс се понижи с близо 5% в петък и с над 11% за седмицата

11:09 | 12.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На азиатските пазари имаше резки спадове в петък след разпродажби на Wall Street и на фона на продължаващи колебания в цената на петрола, съобщи CNBC. Освен това нарастват и притесненията за това как облекчената парична политика на централните банки ще се отрази на печалбите на банките.

“Идеята, че централните банки сега се насочват изцяло към структурата на лихвените проценти и опират пистолет в главите на банките, за да стимулират ръст в кредитирането, не е никак добра новина за акциите”, коментира Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

CNBC припомня, че в края на януари Японската централна банка изненада пазарите, като въведе отрицателна лихва по депозитите.

В петък бенчмарковият индекс Nikkei 225 се понижи с 4,84% и достигна най-ниското си ниво от октомври 2014 г. Измерителят се понижава през седем от последните осем сесии, а същевременно йената поскъпва спрямо долара, тъй като инвеститорите се връщат към японската валута в качеството й на инвестиция убежище на фона на глобалната несигурност.

Към 10:40 българско време един долар се обменя за 112,48 йени, а в четвъртък курсът падна до 110,98 йени за долар. 

Nikkei 225 се понижи с над 11% тази седмица и изпрати най-лошата си седмица от финансовата криза през 2008 г. насам.

„Повишените колебания на финансовите пазари може да повлияят по негативен начин на реалната икономика“, коментират от сингапурската банка DBS. “Може да навредят на бизнес доверието и да обезкуражат японските компании да инвестират и да повишават заплати, а банките – да кредитират и да разширяват счетоводния си баланс. Ако сътресенията на финансовите пазари се разпространят и бизнес плановете бъдат отложени и в други райони, японският износ също може да пострада”, допълват анализаторите.

Някои експери преразглеждат прогнозите си за перспективите пред японската валута. Британската банка Barclays заяви в петък, че йената е била изключително подценена в сравнение с фундаменталните фактори в икономиката и сега нещата се балансират. От Barclays очакват курсът да падне до 100 йени през първото тримесечие и след това до 95 йени за долар до края на годината.

Акциите на компаниите износителки като Toyota, Nissan и Sharp поевтиняха съответно с 6,81%, 5,82% и 10,32%.

Австрлийският индекс ASX 200 се понижи с 1,16%, като най-много натежа финансовият сектор.

В Южна Корея Kospi отчете спад от 1,41%, а хонконгският Hang Seng изтри 0,93%.

Пазарите в Китай и Тайван са затворени цяла седмица заради Китайската нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Самурайски мишкуняци. Впрочем нищо странно - ако погледнем графиката на японският индекс, ще видим, че той просто имаше накъде да пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още