IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От люлката до гроба или как кастовата система влияе на индийската икономика

Икономическият ръст се случва на фона на дълбоко разделение в социалните слоеве

12:00 | 18.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обръщането към капитализма през 90-те води до това държавната служба да загуби дотогавашната си привлекателност, но квотите работят досега и никой не успява да ги ограничи.

Включително защото на вълната на позитивната дискриминация нисшите касти се хвърлят в политиката. И се оказват значително по-организирани от висшите, водейки в стройни редици поддръжниците си в изборите.

От всички демократични инструменти приоритет имат изборите като таран, с който се извоюват нови облекчения.

Многочислените организирани нисши касти на изборите правят политическите им партии привлекателни съюзници в коалициите. Обезпокоени от избирателната активност на далитите, висшите касти също оформят свои партии. Така индийската политика придобива кастов характер.

Каквото и да говори днес една политическа партия, когато работата опре до предизборната надпревара, тя ще търси съюз с лидерите на най-организираните и най-многочислени касти. И ще обещава нови придобивки срещу гласовете.

В Индия се надяваха, че, в крайна сметка, ще бъде преодоляна дискриминацията на  „недокосваните“, но най-новите проучвания показват, че над една четвърт от индийците както и преди са отхвърляни като далити. Не ги пускат в кухнята, а използваните от тях съдове се изхвърлят. Сегашният президент е далит, квотите формално се спазват, но в бита има случаи на линч.

Управляващите в момента в Индия националисти се опитват да заменят кастите с национализъм и да изравнят социалната база. Но техният национализъм „куца“ - зад борда остават мюсюлманите, една пета от населението. Затова неизбежно страната ще се тресе в социален план.

А икономическият ръст е гарантиран само в следващите 5 – 10 г. (от друга страна в други части от света такъв ръст не се очаква). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 6 години
*** му работа, и нашите индийци макар и емигранти от 2000 години пак се делят на касти, явно от тия никога нищо не е ставало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още