IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай готви отстъпка за 70 млрд. долара, ако САЩ се откажат от митата

Ако Вашингтон приеме предложението, това може да се окаже положително развитие за търговските преговори

19:55 | 05.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти предлагат да закупят американски селскостопански и енергийни продукти от САЩ за близо 70 млрд. долара, ако администрацията на президента Доналд Тръмп се откаже от идеята си за въвеждане на мита. Това съобщават източници на американския в. Wall Street Journal, запознати с хода на преговорите.

По време на преговорите в края на миналата седмица в Пекин китайската делегация, водена от вицепремиера Лу Хи, е представила на американските си колеги – начело с министъра на търговията Уилбър Рос, пакет от мерки, включващи предложението китайски компании да купуват повече американска продукция като соя, царевица, природен газ, суров петрол, въглища и други.

Китайски и американски представители са оценили предложението на 70 млрд. долара през първата година от изпълнението му.

С това Пекин прави стъпка към изпълнение на искането на Тръмп за свиване на търговския дефицит на Китай със САЩ в размер на 375 млрд. долара с поне 200 млрд. долара. Досега китайските представители твърдяха, че може да мине дълго време, преди да бъде изпълнена тази цел.

По време на преговорите Лу е заявил пред Рос, че предложението ще е отпадне, ако Вашингтон въведе санкции срещу китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, допълниха още източниците.

Това именно може и да се окаже спънка пред постигането на споразумение, тъй като Белият дом даде да се разбере, че има намерение да въведе готвените мита след 15 юни в опит да окаже натиск върху Китай да направи повече отстъпки.

Американските официални представители гледат с недоверие на китайското предложение по няколко причини, посочват още източниците. Според тях китайското изкупуване на енергийни продукти ще отклони американските продажби от други пазари и няма да има голямо значение върху американския търговски дефицит. Те също така не са сигурни дали САЩ ще могат да осигурят достатъчно бързо необходимата за продажба селскостопанска продукция.

Китайските компании също така обещават да купуват повече американски природен газ, но и тук не е сигурно, че американските компании ще могат достатъчно да увеличат продукцията си. Според източниците с предложението си Пекин ще стимулира бизнеса на щати като Пенсилвания и Западна Вирджиния, които са от особена важност за предстоящите избори за Конгрес в САЩ по-късно тази година.

С покупката на земеделска продукция Китай пък ще стимулира земеделските щати, които изиграха важна роля при победата на Тръмп на президентските избори през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още