IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota залага все повече на автомобилите с водородни горивни клетки

Очаква се новото поколение автомобили Mirai да се наложи на международния пазар едва след 2040 г.

20:18 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

LMC Automotive прогнозира, че автомобилите с водородни горивни клетки биха съставлявали около 0,2% от глобалните продажби на леки коли през 2027 г., в сравнение с 11,7% за продажбите на автомобили с батерии.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че количеството продадени FCV ще се запази по-ниско от електромобилите поне до 2040 г.

Много производители на автомобили, в това число Nissan Motor Co и Tesla, гледат на батериите като на по-добро решение за заместване на бензиновите двигатели с вътрешно горене. Малка част от тези компании, като Honda Motor Co. и Hyundai Motor Co., произвеждат коли с водородни клетки, подобно на Toyota. 

Запознати с плановете на японския автомобилен концерн смятат, че Toyota гледа на FCV технологията като на своеобразно хеджиране срещу недостига на ключови материали за производството на батерии за електромобилите. Според компанията е въпрос на време търсенето на подобен тип автомобили да се засили в световен мащаб.

Засега автомобилите Mirai се сглобяват ръчно в завода в град Тойота. Поради сложността в процеса на създаване, дневната продукция се свежда едва до 6,5 автомобила дневно. За сравнение – общата средна продукция на компанията за деня е 13 400 автомобила.

Анализаторската компания Strategic Analysis Inc. е изчислила, че изграждането на всяка една водородна горивна клетка, която е и най-скъпата част от автомобила, струва на Toyota 11 хил. долара. 

Японския автомобилен производител разширява своя производствен капацитет, за да промени това, като очаква глобалните продажби на FCV да се повишат след 2020 г. с около 3000 броя. Това би позволило на компанията да намали разходите за производството на клетките до 8 хил. долара, допълва Ройтерс.

Вече е започнало използването на части, разработени за Mirai, и за други модели автомобили.

„Ще бъде трудно за Toyota да намали производствените си разходи по тази технология, ако произвежда само Mirai”, смята анонимен източник, запознат с проблема.

Високите производствени разходи за Mirai до голяма степен се дължат на скъпите материали, които се използват, включително платина, титан и въглеродни влакна.

Инженерите ограничават разхода, като подобряват платинения катализатор – ключов компонент в 370-слоените клетки, което улеснява реакцията между водорода и кислорода, произвеждаща електричество.

„Успяхме да намалим използването на платина с между 10 и 20 на сто, без да повлияем на работата на клетката“, заяви Ери Ичикава, инженер по горивните клетки към дъщерното дружество на Toyota - Cataler Corp., специализирано в каталитични конвертори.

Според Strategic Analysis Inc. ограничаването на използвания благороден метал ще спести на Toyota до 300 долара при изработката на всяка горивна клетка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още