IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай експериментира с по-дълги почивни дни, за да увеличи потреблението

Пекин се надява да увеличи разходите от модни и брандирани продукти с удължено работно време на търговците на дребно

16:10 | 27.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Северната китайска провинция Хъбей предлага да даде на работниците петък следобед свободен, а Пекин призовава магазините и търговските центрове да работят до по-късно вечерта тогава, докато официалните лица търсят креативни начини да стимулират потреблението и да подкрепят икономическия растеж, коментира Bloomberg.

Столицата се надява да увеличи разходите от модни и брандирани продукти чрез „нощната икономика“, при която търговците на дребно ще работят с удължено работно време, съобщи Beijing News в понеделник, цитирайки последния доклад на градските власти. Хъбей също настоява за платен отпуск и насърчава хората да взимат отпуски и да работят с по-гъвкаво работно време, заяви местното правителство в двегодишен план, публикуван в края на миналата седмица на сайта му.

Планът на Хъбей иска да „ускори спирането на най-преките и открояващи се системни пречки, които ограничават потреблението на гражданите в провинцията и да насърчи сфери на нов растеж на потреблението“, се казва в предложението.

Китай се обръща към местното потребление като двигател на растежа, изправен пред редица трудности, влошаващи се настроения сред промишлеността и перспективи пред заетостта, които заплашват икономиката. Страната се готви да съживи търсенето на автомобили тази година след първия годишен спад на продажбите им от две десетилетия и обеща да увеличи търсенето на стоки за домакинствата.

Експериментите с по-дълги почивни дни досега са носели смесени резултати.

Perpetual Guardian – новозеландска компания, която управлява фондове и недвижими имоти, откри, че 4-дневна работна седмица води до по-голяма производителност, съобщи Guardian. Но двегодишен експеримент с по-малко работни часове, но при същата заплата, за медицински сестри в старчески дом в Гьотенбург, Швеция, показа, че разходите надвишават ползите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още