IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиправителствените протести в Хонконг продължават

Демонстрантите настояват за независимост на автономната територия и търсят международна подкрепа, полицията ги разпръсква със сълзотворен газ

11:12 | 02.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Антиправителствените протести в Хонконг не спират. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на хиляди хора, повечето облечени в черно и носещи маски, в парка Виктория – традиционно място за демонстрации и бдения, и околните улици, предава Ройтерс.

Това е ранен и бърз отговор на протест, обявен като „спешен призив“ за автономия на бившата британска колония, на която и беше обещано, че ще запази свободите си, когато се върна към китайското управление през 1997 г., отбелязва информационната агенция.

Бързо движещите се тълпи са се насочили към парка през търговския квартал Козуей бей. Някои от тях са дърпали метални огради за изграждане на улични барикади, а действията им са замаскирани от други, държащи чадъри. Активистите са хвърлили поне една бензинова бомба, допълва Ройтерс.

Мнозина от протестиращите са пеели британския и американския национален химн, размахвайки многонационални знамена и няколко, призоваващи към независимост. Това е „червена линия“ за Комунистическата партия в Пекин, която се закани да смаже всяка подобна демонстрация.

Полицията е предупредила протестиращите да се разпръснат със съобщения по мегафони. Органите на реда са предупредили, че участниците в незаконната демонстрация ще бъдат преследвани. Отправено е и предупреждение за пускането на сълзотворния газ.

Вече пет месеца протестите в Хонконг не стихват. Вълната от недоволство беше предизвикана заради законопроект за екстрадиция в Китай, който беше отменен от местната администрация. Хората, обаче, са убедени в намесата на Китай в свободите им, включително в правната система – обвинения, които Пекин отрича.

Активисти редовно нападат полицията с бензинови бомби, палят улични пожари и атакуват правителствени сгради и предприятия, които се разглеждат като прокитайски. Полицията отговаря със сълзотворен газ, лютив спрей, водни оръдия, гумени куршуми.

Днешната демонстрация няма официално разрешение, но това не спира хората да се присъединят към нея. „Това е наше човешко право“, казва една от протестиращите, която не е пожелала да каже името си пред агенцията.

84-годишният Саймън Це е излязъл на улицата с двете си дъщери. Той признава, че след протеста от 1 октомври, който прерасна в насилие, не е излизал на други демонстрации. „Днес се присъединявам, защото ние призоваваме за международна подкрепа, искаме помощ от 15 държави. Това е последният шанс за хората от Хонконг“, посочва той.

Правителствените данни потвърждават, че Хонконг е изпаднал в рецесия през третото тримесечие за първи път от световната финансова криза през 2008 г. Продажбите на дребно падат с над 18% през септември на годишна база, което е осми пореден месец на понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още