IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обвини САЩ, че всяват паника заради коронавируса

Страните трябва да правят разумни, спокойни и основани на науката преценки, заяви говорителка на китайското външно министерство

21:41 | 03.02.20 г. 3
<p>
	Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай обвини САЩ, че предизвикват паника заради бързото разпространение на коронавируса с ограничаване на пътуванията и евакуации, предава Ройтерс. Това се случва на фона на срива на китайските борси в първия работен ден след Лунната нова година.

Броят на починалите от новия щам на вируса в Китай, който се появи в Ухан, главен град на централната провинция Хъбей, достигна 361 души към неделя спрямо 57 предходния ден, съобщи Националната здравна комисия.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса за глобална извънредна ситуация и оттогава той се е разпространил в 23 други страни и региони. Първият смъртен случай извън Китай беше потвърден в неделя – 44-годишен китайски гражданин, който пътувал от Ухан до Филипините.

Авиокомпании в цял свят спряха полети, но Пакистан, който е близък съюзник на Китай, обяви в понеделник, че възобновява пътуванията по въздух след тридневното спиране на полетите.

Ухан и още няколко града остават на практика блокирани със силно ограничаване на пътуванията, а Китай се намира във все по-голяма международна изолация.

Азиатската страна обвини САЩ, че разпространяват страх, като изтеглят свои граждани и ограничават пътуванията вместо да предложат значителна помощ. Отношенията между двете страни тъкмо бяха започнали да се възстановяват след дълга търговска война.

Вашингтон „непрекъснато фабрикува и разпространява паника“, каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, като допълни, че СЗО е препоръчала да не се въвеждат ограничения за търговия и пътувания.

„Именно развити страни като САЩ със силен капацитет за превенция на епидемии поведоха налагането на прекомерни ограничения противно на препоръките на СЗО“, допълни говорителката. Според нея страните трябва да правят разумни, спокойни и основани на науката преценки.

За момента няма официален коментар от страна на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че контролирането на вируса е най-важната задача на Китай. „Си заяви, че превенцията и контролът на епидемията са пряко свързани с живота и здравето на хората, с цялата икономическа и социална стабилност и с отварянето на Китай“, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа.

Болница, построена за осем дни

Болница с 1000 легла, построена за осем дни за лекуване на хора с вируса в Ухан, трябваше да приеме първите си пациенти днес. Над 7500 работници са участвали в строителството, което започна на 25 януари.

Втора болница в Ухан с 1600 легла трябва да е готова на 5 февруари.

Докато страните опитват да блокират вируса със забрана за пътувания, те също така се стремят да евакуират блокирани граждани в китайския град.

САЩ, които изведоха свои граждани миналата седмица, планират „още няколко полета“, а Русия трябва да започне да евакуира гражданите си от Ухан в понеделник.

Намиращият се под китайско управление Хонконг, който от няколко месеца е разтърсван от антикитайски протести, обяви, че затваря още четири гранични пункта с континенталната част на Китай, оставяйки отворени само три.

Австралия евакуира 243 души от Ухан и ще ги постави под карантина на отдалечен остров. В събота страната последва примера на САЩ и забрани влизането на всички чуждестранни граждани, идващи от континентален Китай.

Още новини за коронавируса от Китай четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я, и двамата слабоуми цъфнали да плещят опорки. Явно за Бузлуджа е студено още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Черешката на каубойската торта:1. Създаваме проблем.2. Яка реклама и засвет на поредните спасители на света.3. Решение на проблема с много кинти и експорт на клептокрация (демокрация),
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
ми рекламират си творението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още