IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с китайска подкрепа

Рияд и Пекин са изградили съоръжение за извличане на "жълт кек" в отдалечен и слабонаселен район на кралството, според източници

18:18 | 07.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предупреди през 2018 г., че&nbsp;&bdquo;ако Иран разработи ядрена бомба, ще последваме примера възможно най-скоро&ldquo;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предупреди през 2018 г., че „ако Иран разработи ядрена бомба, ще последваме примера възможно най-скоро“. Снимка: архив Ройтерс

Оли Хайнонен, бившият заместник-директор на Международната агенция за атомна енергия, който е в мозъчния тръст Stimson Center, е съгласен, че съоръжението предполага, че Саудитска Арабия търси някакви възможности. Според него самият „жълт кек“ няма особено значение, освен ако не се превърне в уранов хексафлуорид и след това се обогати.

Той обаче подчертава, че липсва прозрачност. „Ако твърдите, че програмата ви е мирна, защо не покажете какво сте направили“, коментира той.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило на исканията на медията за коментар.

Представител на Държавния департамент е отказал да даде информация дали Вашингтон е повдигнал въпроса пред Рияд, но посочва, че САЩ са предупредили всички свои партньори за опасността от ангажиране с китайското гражданско ядрено предприятие.

Китайската национална ядрена корпорация подписа меморандум за разбирателство с Саудитска Арабия през 2017 г., за да помогне за проучването на находищата на уран в кралството, припомня медията. . Второ споразумение беше подписано с China Nuclear Engineering Group Corp., което последва пакта, обявен между Рияд и Пекин, за сътрудничество в областта на мирното използване на ядрената енергия.

Саудитска Арабия има само най-ограниченото споразумение за защита с Международната агенция за атомна енергия. Страната беше сред последните, които подписаха старата версия на така наречения Протокол за малки количества през 2000 г., който не ги задължава да разкриват за производство на „жълт кек“.

Агенцията и Рияд говориха за замяна на това споразумение, въпреки че кралството не се ангажира конкретно. Това е т.нар. Допълнителен протокол, който позволява широка инспекция на ядрени и неядрени съоръжения и има обширни изисквания за докладване.

В началото на 2020 г. повече от 150 държави - включително САЩ и Иран, но не и Израел, да подписали допълнителния протокол, според международната организация. В изявлението на саудитското министерство на енергетиката се казва, че „ядрената програма на кралството напълно съответства на всички съответни международни правни рамки и инструменти, регулиращи ядрената енергия и нейното мирно използване“.

Администрацията на Тръмп обсъди продажбата на реактори и ядрени технологии на Саудитска Арабия, близък съюзник по сигурността. Вашингтон обаче иска Саудитска Арабия първо да се съгласи с изискванията, известни като „Златен стандарт“ на ядрения надзор. Рияд също така ще трябва да се въздържа от преработка на отработено гориво, което би могло да даде възможност на дадена държава да разработи ядрено оръжие. Т.е., все пак страната ще трябва да подпише и допълнителния протокол.

Рияд отдавна иска да използва урановите си ресурси за производство на ядрено гориво за бъдещи национални енергийни реактори и за международния пазар. Страната иска да овладее всички аспекти на ядрения горивен цикъл. Тя изгражда с аржентинската държавна компания за ядрени технологии малък изследователски реактор. През последните години саудитците значително увеличиха и ядрената си работна сила чрез академични програми за ядрено инженерство и разрастващи се изследователски центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и що тъй ... нали се целуваха с американците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още