IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще е наследникът на Абе начело на Япония?

Гласуването вероятно ще бъде около 15 септември, според съобщения на местни медии

10:03 | 29.08.20 г. 1
<p>
	Премиерът в оставка на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът в оставка на Япония Шиндзо Абе. Снимка: архив Ройтерс

Абе избра Суга за главен секретар на кабинета, основна роля, която включва дейността на главен говорител на правителството, координиране на политиките и поддържане на бюрократите в съответствие.

Името му се спряга за претендент за лидерския пост отпреди повече от година. Въпреки че досега публично отричаше интереса си да бъде министър-председател, Суга си организира публичен блиц и даде интервюта за поне четири големи медии.

Таро Коно

56-годишният министър на отбраната Таро Коно има положителна репутация и поддържа основните политики на Абе, включително строгата позиция на Япония срещу Южна Корея по въпросите на войната.

Коно е получил образованието си в университета в Джорджтаун и владее свободно английски език. Преди това е бил министър на външните работи и министър на административната реформа.

Той разграничи консервативните си позиции от позициите на баща си, бившият главен секретар на кабинета Йохей Коно, който е автор на знаменателно извинение от 1993 г. за „утешаване на жените“ - евфемизъм за жени, принудени да работят във военните публични домове на Япония по време на войната.

Шинджиро Коизуми

Името на 39-годишния Коизуми, сега министър на околната среда и син на харизматичния бивш премиер Джуничиро Коизуми, често се спряга за премиерския пост, но мнозина смятат, че той е твърде млад. Той споделя някои от консервативните възгледи на Абе.

Коидзуми провежда реформи за намаляване зависимостта на Япония от въглищата, грижи се и да не оскърбява старейшините в партията.

Тошимитсу Мотеги

В момента е външен министър на Япония. Преди това е бил министър на икономиката и се е изправял срещу търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер в тежки преговори, както и министър на търговията, заради което отблизо се е занимавал с разговори за пакта за свободна търговия на Транстихоокеанското партньорство.

Мотеги е избран за първи път в долната камара през 1993 г. от тогавашната опозиционна Нова партия. Той се присъединява към Либерално-демократическата партия към 1995 г.

Кацунобу Като, Ясутоши Нишимура

Като министър на здравеопазването 64-годишният Като беше в центъра на вниманието в ранните дни на избухването на коронавируса в Япония. Тогавашният министър на икономиката Ясутоши Нишимура се прояви като водещ човек по отношение на вирусната политика.

През 2015 г. Като получи портфолиото за повишаване на раждаемостта в Япония, което има минимален успех. Той е бивш служител на финансовото министерство.

Сейко Нода

59-годишната Нода не крие желанието си да стане първата жена премиер на Япония. Критик на Абе, бивш министър на вътрешните работи, държала и портфейла за овластяване на жените. Тя не успя да подкрепи участието си в надпреварата за лидер на партията през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Не знам кой ще е наследника, но вероятно ще е някой камикадзе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още