IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет китайски самолета са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

Въпреки че Тайпе не съобщава за необичайни движения на китайските сили, правителството е повишило нивото на готовност за отбрана

20:30 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайванските военновъздушни сили обявиха, че девет китайски самолета са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на острова, след като тази сутрин Русия нахлу в Украйна. Войната в Украйна се наблюдава внимателно от Тайпе, пише Nikkei Asia.

Пекин претендира, че Тайван е китайска територия и в последните две години на китайските военновъздушни сили осъществяват редовни мисии във въздушното пространство на острова, макар и да не се доближават до него.

Броят на засечените самолети днес е значително по-малък в сравнение с предишния случай от 23 януари, когато 39 китайски самолета нарушиха зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. 

Министерството на отбраната на Тайван казва, че днешната мисия се е състояла от осем китайски изтребителя J-16 и един разузнавателен самолет Y-8. Те са прелетели в район на североизток от контролираните от Тайван острови Пратас в Южнокитайско море.

Тайвански изтребители са изпратени, за да предупредят китайските самолети, разположени са и ракети за противовъздушна отбрана, за да "наблюдават дейностите", казва се в изявление на военното министерство на Тайван.

Въпреки че Тайпе не съобщава за необичайни движения на китайските сили, правителството е повишило нивото на готовност за отбрана.

Китай не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и редовно осъжда продажбите на оръжие на САЩ или други прояви на подкрепа от Вашингтон. По-рано днес говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей коментира, че Тайван е "основен проблем" на Китай и Пекин няма да толерира никаква чужда намеса.

„Призоваваме американската страна да признае високата чувствителност на въпроса с Тайван, да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай и да спре да си играе с огъня по въпроса за Тайван“, казва Тан.

Тайван "не е Украйна" и винаги е бил неизменна част от Китай, заяви китайското външно министерство в сряда в отговор на призива на тайванския президент Цай Инуън призова острова да засили бдителността по отношение на военните дейности заради ситуацията в Украйна.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отбеляза риска за Тайван в предупреждение миналата седмица за вредните последици в световен мащаб, ако западните държави не изпълнят обещанията си да подкрепят независимостта на Украйна.

Говорителят на външното министерство Хуа Чунин отхвърля връзка между войната в Украйна и ситуацията в Тайван. „Тайван не е Украйна“, казва тя. "Тайван винаги е бил неотменна част от Китай. Това е безспорен правен и исторически факт“, допълва Хуа.

Ройтерс припомня, че победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите, които създадоха Китайската народна република.

Правителството на Тайван категорично се противопоставя на териториалните претенции на Китай. Цай казва, че Тайван е независима държава с официално име Република Китай.

Външният министър Джоузеф Ву каза тази седмица, че тайванското правителство продължава да се фокусира върху своята „асиметрична отбранителна“ способност – включително помощ от САЩ, пише още Ройтерс. Текущата стратегия на Тайван е да се увери, че „Китай ще разбере, че ще плати много висока цена, ако инициира конфликт срещу Тайван“, коментира Ву по време на виртуално събитие, организирано от Института за международно лидерство Маккейн към Държавния университет на Аризона.

Всичко за войната в Украйна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Ако и Китай се набута в изолация, комунизмът ще изпука само за няколко години - в условия както от късното средновековие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още