IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се дистанцира от Русия и призова за край на насилието

Всички страни трябва да проявят сдържаност, коментира министърът на външните работи Уан И

10:49 | 26.02.22 г. 13
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се опитва да се дистанцира от Русия, докато мащабът на инвазията става по-ясен. Министърът на външните работи Уан И заяви, че е „абсолютно наложително“ всички страни да проявят сдържаност, за да предотвратят „излизането на конфликта извън контрол“, пише Bloomberg.

„Китай следи развитието на въпроса с Украйна и сегашната ситуация е нещо, което Китай не иска да вижда“, коментира Уан И в телефонни разговори с висши дипломати от Обединеното кралство, Франция и Европейския съюз, пише информационна агенция Xinhua.

„Безопасността на живота и имуществото на гражданите трябва да бъде ефективно защитена и по-специално трябва да се предотвратят мащабни хуманитарни кризи“, допълва той.

Коментарите той е отправил малко след като президентът Си Дзинпин за първи път говори за кризата, призовавайки руския лидер Владимир Путин в телефонно обаждане да реши проблема чрез преговори с украинците. По-късно Путин каза, че е готов да говори с Украйна за възможен неутрален статут на страната, но не е ясно кога и дали изобщо ще се проведат преговори.

През последния месец, докато напрежението ескалира, Китай застана до Русия, а Си беше домакин на Путин по време на Олимпийските игри в Пекин, като заяви, че тяхното приятелство няма граници. Китай също така подкрепи опасенията на Путин за сигурността, свързани с разширяването на алианса на НАТО, а в петък се въздържа от гласуването на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда инвазията в Украйна и на която Русия наложи вето.

Но изявленията на Китай след инвазията показват нарастващ дискомфорт, особено като се имат предвид новините за тежки боеве в столицата Киев и други градове.  

Последните коментари на Уан показват промяна в тона от напрегнатите брифинги за медиите веднага след като Путин нареди военната операция. В четвъртък говорителят на външното министерство Хуа Чунин прехвърли вината върху Съединените щати, постави под въпрос използването на думата „инвазия“ и подчерта коментарите на Русия, че военните ще избягват артилерийски удари по градовете.

В петък Уан даде ясно да се разбере, че Китай подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като добави, че Пекин подкрепя интересите на „малките и средните страни“. Въпреки че отправи някои завоалирани критики към САЩ, висшият дипломат също така нарече Китай „отговорна голяма страна“, сигнализирайки, че Пекин е загрижен за това как руският конфликт може да повлияе на репутацията на втората по големина икономика в света.

„Китай винаги вярно е изпълнявал своите международни задължения и е играл конструктивна роля в опазването на световния мир и стабилност“, коментира Уан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
jojoba70
преди 2 години
Путин изпревари китайците, ако той успее с Украйна и му се размине. После китайците ще нападнат Тайван. Логично е. Сега само ще гледат сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Май китайската армия увеличава дистанцията от рускта - Били се изнесли близо до Тайван на разходка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
"...Санкциите поставят китайските държавни финансови институции в трудно положение, защото много от тях са установили тесни връзки с Русия през последното десетилетие. Само московският клон на ICBC разполага с близо 1 млрд. долара активи до края на 2020 г..."Тва след като го прочетох в материала за китайските банки,които прекратяват работа с руски клиенти, чак се разсмях . Тва ли са им тесните връзки?Че тази банка има общо активи за над 4 трилиона $, ако случайно счетоводителите пропуснат погрешка московският клон при консоолидацията, в централата и даже няма да разберат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Sokratus
преди 2 години
Путин лакея на Си Дзи Пин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, да лягаш следобеден сън, защото и малкото останали мозъчни клетки в комунистическата ти кратуна, не функционират нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
atcomtatz
преди 2 години
Северният Каганат се продънва. Президент Путин капуттт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
atcomtatz
преди 2 години
Северната *** се пропуква. *** капутт. Нашето русофилско сдружение - бегом в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Може, може. Най-добре е монгоците да впрегнат конете и да стигнат до ледовития океан разделяйки Русията! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Сега е момента Китай да се опита да си отчупи каквото може от необятния руски север. По-добра възможност едва ли ще има скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Чи.ба ***!ти въобще акъл имаш ли в глу.павата си кратуна? Консолидация между Китай и Индия може да има само в ума на тотален ол.иго.френ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още