IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да урежда търговията с Русия в рупии

Индия има намерение да използва рупии на стойност 2 млрд. долара, депозирани в руските банки ВТБ и „Сбербанк“, съобщава източник

13:39 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индия предлага да урежда търговията си с Русия в рупии, съобщава човек, запознат с въпроса пред Bloomberg. Идеята е факт на фона на увеличените покупки на Ню Делхи на петрол и оръжия от ударената от санкции страна.

Индия има намерение да използва рупии на стойност 2 млрд. долара, депозирани в руските банки ВТБ и „Сбербанк“, става ясно от информацията на източника, пожелал анонимност. Възможно е планът да бъде договорен съвсем скоро, тъй като руски държавни представители отиват на посещение в индийската столица тази седмица.

Индия и преди е използвала механизма рупия-рубла, посочва още източникът, според когото индийските депозити в руски сметки може да нараснат до 5 млрд. долара до края на годината, като се има предвид колко много Индия купува от Русия.

Администрацията на премиера Нарендра Моди иска да финализира механизма, докато Индия увеличава вноса на петрол, за да се възползва от по-ниските цени на руската суровина заради западните санкции. По-евтиният руски петрол може да помогне на Индия, която наблюдава ускорение на инфлацията отвъд целта на централната банка на фона на скъпите горива.

Представители на централната банка и финансовото министерство на Индия не са отговорили на запитване за коментар от Bloomberg.

Индия има търговски дефицит от 6,61 млрд. долара с Русия през годината, завършила през март 2022 г. Общо двустранната търговия възлиза на 13,1 млрд. долара. Ню Делхи работи по увеличаване на износа на продукти като фармацевтични стоки, пластмаси и химикали.

Азиатската страна, която е и най-големият купувач на руско оръжие, засега устоява на натиска от САЩ и Австралия да намали зависимостта от Москва, но Индия посочва заплахи от Пакистан и Китай като причина за покупките.

Обичайно Индия заема неутрална позиция в спорове между водещи суперсили, въпреки че е част от групи като Четиристранния диалог за сигурност с Австралия, Япония и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още