IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси нови партньори, но едва ли ще види море от ръце

Единствено Китай може да протегне ръка към Москва, но помощта ще бъде ограничена до интересите на Пекин

11:30 | 11.06.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Русия е отворена за дипломатическо взаимодействие с други държави, особено в настоящия етап. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по време на прием по случай предстоящия в неделя ден на Русия.

Той коментира, че отношенията между Вашингтон и Москва са достигнали "критична точка, а двустранният диалог е в застой".

"Руско-американските отношения, които през последните няколко години са в дълбока криза, достигнаха критична точка", смята Антонов, цитиран от БГНЕС.

Думите му може да се приемат като обобщение на сегашните взаимоотношения на Русия с по-голямата част от света, след като на 24 февруари тази година руският президент Владимир Путин нареди началото на т. нар. "специална военна операция" в Украйна.

Предупрежденията на Запада не успяха да спрат плановете на Москва в Украйна - каквито и да са те - и войната продължава вече трети месец.

За периода много западни компании и граждани напуснаха Русия, западните страни наложиха редица ограничения и санкции, за да изолират икономически и финансово агресора, но това не му попречи да продължи с бомбардировките и навлизането в Украйна.

В събота (11 юни) Украйна съобщи за смъртта на още 24 деца в Мариупол, като към момента има общо поне 287 загинали деца от началото на инвазията. Над 492 деца са били ранени по време на военните действия.

Малко по-късно същия ден британското министерство на отбраната заяви, че руската войска, разположена около Северодонецк, не е успяла да навлезе в южната част на града към петък. "Ожесточените сражения по улиците продължават и вероятно и двете страни търпят голям брой жертви", посочват от министерството.

Междувременно Русия продължава със заплахите за ответни действия. Външното министерство на страната съобщи, че отговорът на Москва на струпването на силите на НАТО в Полша ще бъде пропорционален, пише Ройтерс.

"Отговорът, както винаги, ще бъде пропорционален и подходящ, с цел да се неутрализират потенциалните заплахи за сигурността на Руската федерация", коменитира Олег Тяпкин, ръководител на звеното във външното министерство, отговорно за взаимноотношенията на страната с Европа.

Единствено Китай може да протегне ръка, но това няма да е без цена

Към момента Пекин изглежда като единствения възможен съюзник на Москва - президентът на Китай Си Дзинпин споделя същата враждебност към НАТО и Запада, каквито и Путин.

Основната грижа на Си Дзинпин обаче е друга, а именно просперитет и сигурност за Китай.

Заложената цел за икономически растеж е 5,5% за 2022 г. Към момента страната все още се затруднява да се възстанови от пандемичните спадове. В събота няколко квартала в Шанхай отново са затворени заради провеждането на масово тестване за коронавирус, обхващащо 2,7 млн. души.

Засега Китай показва много голяма политическа солидарност с Москва - като цяло търговията между двете страни се увеличи, увеличени са и финансовите трансакции, които не използват долари или евро.

В петък Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток с надеждата той да подкрепи още повече търговията между страните.

Мостът, свързващ руския град Благовешченск с китайски град Хъйхъ над река Амур, е дълъг малко над един километър и струва 19 млрд. рубли (342 млн. долара).

В същото време Пекин не продава оръжия и части за самолети за Русия. Нещо повече - страната вероятно ще постави висока цена на своята подкрепа. Според анализатори Китай ще поиска да бъде ограничен износът на руско оръжие към Индия - най-големият враг на Китай в Хималаите. От години Индия е най-големият купувач на руско оръжие, сочат данните на Института за проучване на мира, базиран в Стокхолм. Това може да не е по вкуса на китайците, но за Русия е печеливш бизнес.

Като цяло Китай е страна, която е обсебена от желанието да коригира историческите унижения срещу себе си и да запази своите позиции на глобален лидер. Времената, когато СССР превъзхождаше Китай, са отминали отдавна и Путин едва ли си се е представял в точно тази роля - на "втора цугулка", нападайки Украйна в края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Когато минаваш на личностна основ и на обиди то това означава, че си капо... пълно капо, защото нямаш думи и аргументи да защитиш тезите и идеите си... Е ние знаем, че отдавна си пълно капо... Как е таварищ ***, сънуваш ли дяда Путина.....Слава Украйна или там каквото е останало от нея.... скоро нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Микроцефалчик, като ти видя постовете, винаги се сещам за "Полет над кукувичето гнездо". Не е лесна твоята. Но се спотайвай, защото ако текстилът замести химията, няма да можеш да спамиш туканка повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ти ли, мозъчно увредени продавачо на застраховчици на 50 години, даваш акъл кой какво да работел? Ти, абсолютния лузър и неудачник?! Не знае човек да ти се смее ли, да те съжалява ли... Само като ти прочета глупостите и си ми ясен, Митьо, що за жалко създание си отхвърлено социално по всички възможни начини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Всъщност има гора от ръце към пPocия, но всички завършващи с изправен среден пръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Симонче, моето дете - намери си по-подходяща работа, стани маникюристка или фризьорка или продавачка в МОЛ-чето. Що се излагаш? Първо - укpoпия звучи нелепо като брои мъртви деца в град, който не е под неин контрол и вероятно никога няма да бъде. Второ и по-важно - не приятелите на Русия, но приятелите на САЩ се топят със страшна скорост. - Най-силният НАТО-вски коз на Говедорес - Турция - просто ги отсвири и отдавна се държи като съюзник на Русия. Но тоя фон евентуалното влизане на Финландия и Швеция в НАТО, е пирова победа. Израел - най-цененият съюзник на - отказа да наложи санкции на Русия или да помогне на укропия с оръжие. Арапия - друг верен сателит на САЩ - същата работа. Техният принц с чаршаф, отказа дори да вдигне телефонът на чучyлото. Спящото джо щеше уж да ходи лично да му се моли... нещо се спотаи работата - дали Мохамед е отказал да го приеме? В самата Америка НИТО ЕДНА страна на юг от Тексас не подкрепя САЩ, дори Мексико гласува против антируските резолюции в ООН. В Африка - подкрепа - НУЛА. В Азия кой подкрепя САЩ - само Корея и Япония. Това са фактите. 80% от светът вече не иска и да чуе за САЩ. Русия им се опълчи... и светът си спомни заветът на Кастро: "ИЗПРАВЕТЕ СЕ... И ТЕ ЩЕ ПАДНАТ !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Reltup
преди 1 година
Златната орда не е имала приятели, така и мордордата също, само онзи с перчема ски че *** или както е там дебеланкото, аа да и онези брадатите салами от становете : даге, кирги, буряти и подобна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Като гледам, неграмотните *** не са успели да си преведат името на мястото, където води моста им в Китай. Не е Хъйхъ , а ХуйХуй хахахаха, ну и пошли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Рашистката орда си е самодостатъчна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Pyramid
преди 1 година
"- Нямам нужда, нямам нужда От много приятели, стигат юи двама-трима..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още