IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши с три степени рейтинга на BP

Рейтинговата агенция гласува доверие на BP, която спря изтичането на петрол в Мексиканския залив в края на юли

19:43 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch повиши с три степени рейтинга на BP

Акциите на BP поскъпнаха с над 3% в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса, след като международната рейтингова агенция Fitch вдигна с три степени кредитния рейтинг на петролната компания.

Подобрената оценка за платежоспособността й идва, след като в края на юли BP успя да запечата окончателно течащия си подводен петролен кладенец в Мексиканския залив, пише CNN.

Fitch увеличава кредитната си оценка за петролната компания до 'A' от досегашните 'BBB', като й дава стабилен изглед.

Новият и досегашният рейтинг на BP попадат в категорията на т.нар. инвестиционен рейтинг, който се дава само на компании с нискорискови облигации.

От Fitch уточняват, че по-високата кредитна оценка се дължи на овладяната заплаха от ново изтичане на суров петрол в Мексиканския залив, както и на усилията на BP да увеличи своята парична наличност.

Енергийната компания продаде няколко свои находища на петрол и природен газ през последните три месеца, с което си осигури средства за евентуални плащания за обезщетения във връзка с причинената от нея екологична катастрофа. Изтичането на петрол в Мексиканския залив е най-голямата по рода си екологична катастрофа в историята на САЩ.

Отделно от повишението на кредитния си рейтинг, BP представи днес доклад за причините, довели до експлозията и потъването на петролната платформа Deepwater Horizon на 20 април. От него става ясно, че е имало поредица от механични повреди и погрешни човешки решения на доставчиците на услуги за BP, върху които компанията прехвърля вината.

Докладът е бил изготвен от над 50 специалисти на BP и външни експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още