IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2011 се очаква най-големият брой IPO-та в САЩ от три години насам

В събитие на годината може да се превърне публично предлагане на Facebook, LinkedIn, Groupon, Zynga или Twitter

22:17 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
През 2011 се очаква най-големият брой IPO-та в САЩ от три години насам

През 2011 се очаква броят на първичните публични предлагания (IPOs) в САЩ да бъде най-големият от три години насам, след като инвеститорите възвръщат увереността си в акциите и търсят по-рисковите инвестиции, пише CNBC.

Сред първите, които ще тестват пазара е компанията за ТВ рейтинги Nielsen Holdings, докато остава неизвестно дали някоя от бързорастящите интернет компании като LinkedIn и Groupon ще предприеме публично предлагане.

Като цяло този процес вече е започнал за 130 компании, повечето американски, а поне още два пъти по толкова са на път.

”IPO пазарът ще се ускори поради изясняването на въпроса с данъчните ставки, новото вливане на ликвидност в икономиката от страна на Федералния резерв, както и заради перспективите за по-добра бизнес среда”, се казва в доклад на Renaissance Capital.

”Фирмите имат по-добри очаквания за растежа на своя бизнес, средства се насочват към фондовете за дялов капитал, а инвеститорите правят пари от публичните предлагания не само в първия ден от търговията с акциите”, коментира Пол Бард, директор Анализи в компанията.

”Частните предлагания, които бяха затруднени през 2010, трябва също да се увеличат, както като брой, така и като обем”, смята той. ”Очакваме няколко такива за по над 1 млрд. долара.”

Питър Фалви, управляващ директор в Morgan Keegan, е на мнение, че в събитие на годината може да се превърне някоя от интернет компаниите с хипер растеж като Facebook, LinkedIn, Groupon, Zynga и Twitter, които засега още изчакват с публичните си предлагания.

”Ако някой от тях реши да предприеме IPO, това ще привлече внимание към пазара, невиждано от 2004, когато Google осъществи публично предлагане”, предвижда Фалви.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още