IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar учетвори печалбата си в края на 2010

Най-големият производител на строителна техника в света спечели от продължителния растеж в развиващите се икономики

17:34 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: Caterpilar</p>

Снимка: Caterpilar

Печалбата на американската компания Caterpillar, която е най-големият производител на строителна техника в света, се увеличи четворно през четвъртото тримесечие на 2010 г. заради увеличеното търсене на тежкотоварни машини в световен мащаб, пише Wall Street Journal. 

Ръководството на компанията обяви, че очаква печалба от близо 6 долара на акция за тази година, което надмина пазарните очаквания.

Председателят и главен изпълнителен директор на Caterpillar Дъг Оберхелмън съобщи, че очаква подобрение в продажбите и през тази година заради "продължителния растеж в развиващите се пазари, подобряването на икономиките в Северна Америка и Европа и голямото търсене на минни продукти.“

Силните тримесечни отчети на Caterpillar и скорошните оптимистични прогнози, направени от няколко големи производствени компании в САЩ, показват, че инерцията в промишления сектор се запазва, което предвещава силно начало на 2011 година за производители на оборудване като Caterpillar.

Приходите на Caterpillar се подобряват рязко през миналата година, след като строителните и минните компании започнаха да подновяват оборудването си след съкращаването на разходите през 2009 г.

Caterpillar предприе няколко важни придобивания през миналата година, включително това за 7,6 млрд. долара на компанията за минно оборудване Bucyrus International през ноември.

Нетната печалба на Caterpillar се увеличава до 968 млн. долара през четвъртото тримесечие, или 1,47 долара за акция, в сравнение с 232 млн. долара, или 36 цента на акция, преди година.

Най-големият производител на булдозери, багери, челни товарачи и друга строителна техника в света съобщи, че приходите са нараснали с 62% до 12,81 млрд. долара, след като преди година отчетоха силен спад от 39 на сто.

Продажбите на машини и двигатели се увеличават с 69% след спада от 41% година по-рано.

За цялата 2010 година печалбата на Caterpillar се увеличава с 202% до 2,7 млрд. долара в сравнение с 1,8 млрд. долара за цялата 2009 г. Нетната печалба на акция се повишава до 4,15 долара от 1,43 долара за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още