IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стартират нова данъчна амнистия

Възползвалите се от новата програма са изправени пред наказателна глоба от 25% – двойно по-ниска от обичайната

22:35 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ стартират нова данъчна амнистия

Заможните хора, скътали активи в офшорни зони, с цел избягване на данъци, могат да се възползват от нова програма за данъчна амнистия в САЩ с намалени санкции, е обявило американското правителство, предава Ройтерс.

Програмата дава шанс на хората да репатрират средствата си в страната преди да ги хванем, казва Дъг Шулман от щатската приходна агенция.

Новата инициатива следва амнистията от 2009, която привлече 15 хил. нови данъкоплатци.

Възползвалите се от новата програма са изправени пред наказателна глоба от 25% върху сумата от годината с най-висок баланс – двойно по-ниска от обичайната глоба от 50%.

Данъкоплатците с активи за под 75 хил. долара в рамките на календарна година могат да платят още по-ниска глоба от 12,5%.

САЩ усилиха опитите си за борба с офшорните сметки, след като правителството и швеицарската банка UBS се споразумяха по случая, в който банката е помагала на американски граждани да избегнат данъци.

През миналата година министерството на правосъдието в САЩ разпрати писма до клиенти на HSBC, с което ги уведомява, че са обект на криминално разследване. От банката настояха, че всичко при тях е законно.

Според Шулман върви разследване на няколко други банки, като при някои от тях то е доста напреднало.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още