IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите данъци в САЩ държат 1 трлн. долара извън страната

Бягайки от 35% данък печалба, повечето компании държат парите си в чужбина и се оглеждат за придобивания

12:59 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Високите данъци в САЩ държат 1 трлн. долара извън страната

Американските компании трупат печалби, което ясно се вижда от отчетите им. Те обаче не разпределят печалби, а държат над 1 трлн. долара извън САЩ и се оглеждат за подходящи придобивания. Причината за това са високите данъци, които облагат печалбите с 35%, съобщава Financial Times.

Финансистите не гледат с добро око на високия данък и не са склонни да насочат тези пари към САЩ. Подобен проблем е имало и преди, а за последно е бил разрешен през 2004 година. Тогава е осъществена своеобразна данъчна амнистия, като връщането на печалбите в страната е било обложено с едва 5,25% данък.

От тази възможност са се възползвали общо 843 компании, които са прибрали 362 млрд. долара в САЩ.

Моментът, когато е било взето това решение, е бил доста силен за икономиката. Това е един от основните аргументи отново да се искат данъчни отстъпки. Адвокатите на тази идея твърдят, че чрез нея към САЩ ще бъдат насочени големи суми, които ще подпомогнат развитието на икономиката.

„Трудно е да си представим, че 1 трлн. долара ще дойдат обратно. Ако обаче бъде взето някакво решение за минимална ставка върху прехвърления от чужбина ресурс, то доста компании биха се възползвали“, посочва Фийн Гарфилд, президент на Съвета на технологичната индустрия.

Технологичните компании могат да извлекат най-големи ползи от нова своеобразна данъчна амнистия. Компании като General Electric обаче също подкрепят подобно предложение.

„Връщането на пари към САЩ има две предимства. На първо място то ще донесе допълнителни приходи за хазната, защото все пак ще бъде платен някакъв данък, който иначе няма да бъде събран. На второ място компаниите ще могат да разполагат с парите си в САЩ и да инвестират в страната“, посочва Кейт Шерин, финансов директор на General Electric.

На този етап не е ясно дали подобна инициатива ще съумее да набере достатъчно подкрепа в законодателните органи на САЩ. Сред причините за това е фактът, че при предишната такава операция повечето средства са били използвани не за стимулиране на икономиката, а за изплащане на дивиденти в страната.

Освен това според мнозина компаниите злоупотребяват с данъчните отстъпки и нарочно чакат моменти като сегашния, за да върнат пари в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още