IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Ню Йорк подкрепи сливането на NYSE и Deutsche Boerse

Оборотът на изтъргуваните акции на двете обединени борси би надминавал 20 трлн. долара на година

14:38 | 11.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Брокер на акции на Нюйоркската фондова борса. <i>Снимка: БТА</i></p>

Брокер на акции на Нюйоркската фондова борса. Снимка: БТА

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг съобщи, че подкрепя преговорите за сливането на Нюйоркската фондова борса (NYSE) с немската Deutsche Boerse, предава Ройтерс.

Собственикът на Нюйоркската фондова борса – NYSE Euronext, съобщи по-рано през тази седмица, че преговорите са в напреднал етап. При успешен завършек те ще поставят емблематичната за финансовите пазари в САЩ Нюйоркска фондова борса под контрола на немския борсов оператор, който е базиран във Франкфурт.

Новината за сделката дойде ден, след като Лондонската фондова борса обяви, че купува канадския борсов оператор TMX Group. По-рано днес стана още ясно, че фондовата борса в Хонконг може да потърси обединение с оператора на щатската борса Nasdaq, която дълги години бе доминирана от технологични компании.

Според Майкъл Блумбърг, който е бивш брокер на акции от Salomon Brothers, и натрупва състояние чрез медийната компания Bloomberg LP, споразумението ще помогне на пазара в Ню Йорк да остане конкурентен в световен мащаб.

„Смятам, че е много добре за Ню Йорк две от най-силните борси в света да се обединят. Това ще ни даде достъп до Европа, а на европейците - достъп до Щатите по начин, който нашите конкуренти, като Лондон, няма да имат“, заяви той по време на пресконференция в Ню Йорк.

Покупката на оператора на Канадската фондова борса от Лондонската фондова борса ще я нареди на четвърто място в света с изтъргуван годишен обем акции от 4,1 трлн. щатски долара. Оборотът й ще е нищожен обаче в сравнение със сливането на Deutsche Boerse и NYSE, които биха имали годишен изтъргуван обем над 20 трлн. долара.

Сделката между Deutsche Boerse и NYSE ще трябва да премине през надзора на немските регулаторни органи и на европейските органи за защита на конкуренцията. Реакцията на САЩ за евентуалното сливане на двете борси засега е ограничена, като Блумбърг е първият по-известен американски политик, който говори публично за евентуалната продажба на NYSE.

Със своята 218-годишна история Нюйоркската фондова борса е символ на американския капитализъм.

Сливането на двата борсови оператора ще даде на Deutsche Boerse дял от около 60% в обединената компания, която ще има централи в Ню Йорк и Франкфурт.

„Колкото е по-силна Нюйоркската фондова борса в световен мащаб, толкова по-добре за нас“, посочи Блумбърг. „Ако Нюйоркската фондова борса не формира партньорство като това, лесно би могла да изостане“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Вижте -ето това е глобализацията Можете да стигнете много по бързо от София до Чикаго отколкото от Кърджали до Русе Светът е вече едно голямо село и всеки които не иска да признае и да се възползва от глобализацията остава да живее в един друг изостанал свят Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още