IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке не изключва евентуален трети кръг на програмата за купуване на активи

Фед не иска да види икономиката отново в рецесия, е заявил пред Камарата на представителите председателят на централната банка на САЩ

21:06 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке не изключва евентуален трети кръг на програмата за купуване на активи

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке не изключва евентуално разширение на програмата на централната банка за изкупуване на активи с цел стимулиране на икономиката, предаде Bloomberg. Бернанке е заявил, че не иска да види икономиката отново в рецесия.

На въпроса по време на изслушването му днес в комисията по финансовите услуги към камарата на представителите какви условия биха наложили трети кръг на програмата за изкупуване на активи Бернанке е отговорил, че Фед иска да види „устойчиво възстановяване“.

Днешното и вчерашното изказване на Бернанке сигнализираха, че той ще продължи да изпълнява втория кръг от програмата, който предвижда изкупуването на активи за 600 млрд. долара до юни въпреки критиките, че това може да ускори инфлацията. Досега той избягваше да обсъжда какво ще предприеме централната банка след приключването на програмата.

Евентуален трети кръг на програмата зависи от състоянието на цените и заетостта, е посочил по време на днешното изслушване Бернанке. Той е подчертал, че Фед следи много отблизо инфлационните процеси, били те в посока нагоре или надолу, и че евентуалният риск от инфлация ще бъде взет под внимание.

В отговор на друг въпрос председателят на Фед е заявил, че политиката на централната банка да държи на ниво близо до нулата основната лихва за „продължителен период“ осигурява подкрепа на икономиката, от която „по наша преценка, тя все още се нуждае“.

Бернанке е подчертал, че от август, когато бяха дадени сигнали за втория кръг на програмата за изкупуване на активи, “рисковете от забавяне на възстановяването намалели, а рискът от дефлация е станал пренебрежимо малък“.

В същото време обаче пазарът на труда се е подобрил съвсем слабо и ще са необходими няколко години безработицата да се върне на по-нормални нива, е посочил Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още