IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите компании в САЩ вземат мерки срещу фалит по вътрешния дълг

Сред най-популярните мерки са увеличаване на ликвидните средства и закупуване на активи, които няма да загубят стойността си при обезценяване на долара, акциите и държавните ценни книжа

11:16 | 25.07.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Водещите финансови компании и големите индустриални корпорации в САЩ се принудени да вземат мерки срещу евентуално неприятно развитие на ситуацията, в която правителството на страната може да не успее за първи път в историята си да извърши плащания по държавни облигации, съобщи ИТАР-ТАСС.

В момента администрацията на президента на САЩ Барак Обама води преговори с представители на Републиканската партия, опитвайки се да убеди законодателите от Конгреса да бъде увеличен таванът по вътрешния американски дълг, който в момента е 14,3 трилиона долара, защото в противен случай страната няма да може да изплаща задълженията си.

През последните няколко години дефицитът в бюджета на САЩ се задържа над 1 трлн. долара годишно, а за настоящата година се предвижда разходите да надхвърлят приходите с 1,65 трлн. долара.

Повечето банкери, инвеститори и изпълнителни директори на американските компании засега са убедени, че спорещите страни ще постигнат компромис, но като предпазни мерки за минимизиране на евентуалните загуби при паника на пазарите хеджират рисковете си, закупувайки активи, които няма да загубят стойността си, ако се получи обезценяване на долара, акциите на американските компании и държавните ценни книжа.

В период на нестабилност на пазара значително се повишава цената на златото, като през миналата седмица тя надхвърли 1 600 долара за тройунция.

Освен това много компании се принуждават да трупат допълнителни резерви в ликвидни средства.

„В условията на настоящата неопределеност заемаме изчаквателна позиция. 10% от активите ни са обърнати в кеш. През април този показател бе едва 2%“, заявява финансов директор на компания, управляваща активи на стойност 18 млрд. долара.

Голяма част от служителите на инвестиционната банка Morgan Stanley при други условия в средата на лятото отдавна биха излезли в отпуск, но не и сега.

„В нашата зала за търговски операции в момента няма нито едно свободно работно място. Това ще продължи до 2 август. Дори никой не си тръгва преди 16,30“, обяснява ръководителят на един от отделите в банката Джим Керън.

Най-голямата американска индустриална компания General Electric също се готви за най-лошия сценарий.

В баланса на компанията в момента има записани около 91 млрд. долара кеш и 40 млрд. долара в краткосрочни държавни ценни книжа, докато преди 3 години те са били съответно 16 млрд. долара и краткосрочни ДЦК за 90 млрд. долара.

„Значително увеличихме ликвидността. Това е част от нашата програма, приета за случаи на силно външно въздействие върху компанията“, посочи финансовият директор на General Electric Кийт Шерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още