IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ отхвърли закона за увеличаване на тавана на държавния дълг

Законът на републиканците "пристигна мъртъв в Сената", обяви говорителят на Белия дом Джей Карни

08:57 | 30.07.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Райд говори пред журналисти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Райд говори пред журналисти. Снимка: Ройтерс

Предложението на републиканците за краткосрочно увеличение на тавана на държавния дълг според очакванията не бе прието - с 59 гласа "против" и 41 гласа "за" Сенатът на Конгреса на САЩ отхвърли приетия от контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса на САЩ закон. Той предвиждаше държавният дълг да се увеличава с 900 млрд. долара за период от около шест месеца, предаде Ройтерс.

„Подкрепете този законопроект, прекратете кризата“, апелира републиканецът Джон Бейнър, който е автор на проекта.

Отхвърлянето се очакваше, посочва агенцията. Законът на републиканците "пристигна мъртъв в Сената", обяви говорителят на Белия дом Джей Карни. "След като още едно политическо упражнение вече е след нас, и като се има пред вид, че времето изтича, двете камари на Конгреса трябва да се заемат сериозно с постигането на компромис, с който да се избегне евентуален дефолт и да се поставят основите на балансирано намаление на дефицита", подчертал Карни пред журналисти.

Според Ройтерс Сенатът, контролиран от демократите, ще одобри свой вариант на закона за повишаване на тавана на държавния дълг, предложен от сенатора Хари Райд. Този вариант предвижда дългосрочно увеличаване на кредитния таван с 2,5 трлн. долара и намаляване на разходите с 2,2 трлн. долара. 

"Президентът призовава демократите и републиканците в Сената да намерят основата за компромисен план, който да получи одобрението и на двете партии при гласуване в Камарата на представителите - план, който президентът да подпише още във вторник", подчертал Райд.

Предложеният от камарата на представителите закон бе приет с 218 гласа "за" и 210 гласа "против", като за него не гласува нито един от демократите. Този вариант предвижда федералните разходи през следващите десет години да бъдат намалени с 917 млрд. долара.

През януари - според приетия от Камарата закон - трябва да бъде одобрено ново увеличение на тавана на държавния дълг.

Според Белия дом двуетапният план на републиканците ще удължи периода на несигурност около финансите на страната с половин година, което може да предизвика намаляване на кредитния рейтинг на страната и повишаване на лихвите върху потребителските и корпоративните кредити.

Крайният срок за приемане на закон за увеличаване на тавана на държавния дълг е вторник, посочва DPA, цитирана от БТА. Ако не бъде постигнато споразумение за параметрите на повишаването на тавана на държавния дълг, САЩ ще изпаднат в състояние, в което няма да могат да обслужват задълженията си по вече емитираните дългови  книжа, което според DPA не се е случвало практически никога в историята на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
А аз чух, че на безсменна работа ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
Споко утре пускат печатницата на 3 смени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
долареско е доста сложно да се каже какво ще направи нагоре надоле и в двете посоки има страшно много неща който го подкрепят и съответно противодействат,според мен в такива крити4ни моменти не е важно какво говорят графиките а какво са предприели тези който командват парада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
vembata
преди 12 години
Толкова са затънали САЩ, че забележете само за някакви 900 млрд. се сдухват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Или ще пада, или ще се качва, а може и да консолидира;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
айди, анализаторите. пишете ще пада ли долара или ще се качва. да знаем какво да очакваме след вторник :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още