IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Ако САЩ фалират, щатските индекси ще потънат с 30%, а БВП - с 5%

Всеки месец забавяне на вдигането на дълговия лимит може да струва между 0,5 и 1 процентен пункт от растежа на икономиката, посочват анализаторите

19:01 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Credit Suisse: Ако САЩ фалират, щатските индекси ще потънат с 30%, а БВП - с 5%

В крайно невероятния случай САЩ да фалират, икономиката на страната ще се свие с 5%, а щатските индекси ще изгубят почти една трета от стойността си, посочва Credit Suisse.

Въпреки че Андрю Гартуайт и глобалният стратегически екип на швейцарската банка виждат 50 на 50 шанс кредитният рейтинг на САЩ да бъде понижен от световните рейтингови агенции, те са уверени, че това няма да доведе до катастрофа, пише CNBC.

„Смятаме, че има 50% шанс САЩ да изгубят първокласния си кредитен рейтинг“, се посочва в анализа на банката.

„Това може да се случи дори ако дълговият таван бъде повишен“, казва Гартуайт, директор глобални стратегии на Credit Suisse.

„Съмняваме се обаче, че това ще има чувствителен ефект“, допълва той. „Доходността по японските ДЦК е 1,1%, а рейтингът на страната е „АА-“. Още повече, много американски облигационни фондове нямат рейтингови ограничения, а националните банкови регулатори ще оставят рисковата оценка за американските облигации на нула“.

Ако обаче не бъде постигната дългова сделка, но САЩ не фалират, Гартуайт предрича лоши времена за американските фондови пазари и икономика.

„Както прогнозират нашите икономисти, всеки месец забавяне на повишаването на дълговия лимит може съвсем спокойно да струва между 0,5 и 1 процентен пункт от растежа на брутния вътрешен продукт (БВП)“, посочва той.

„При подобен сценарий индексите ще изгубят 10 – 15%, което ще принуди Конгреса да намери решение, докато доходността по облигациите ще падне до 2,75%“, казва Гартуайт. Ако това се случи стратегът препоръчва инвеститорите да се насочат към сигурни активи и да изоставят долара.

Все пак, най-лошият сценарий определено е фалита на САЩ. Тогава нещата наистина ще станат трагични, посочат швейцарските стратези.

„Това е крайно невероятно, но ако се случи, БВП на страната ще се свие с повече от 5%, а акциите ще се сринат с 30%“, казва Гартуайт.

В такъв случай стратезите препоръчват инвеститорите да потърсят убежище в компании с ултра сигурни акции, които все пак предлагат дивиденти, като Centrica, Sanofi, Novartis, Compass, Pfizer, Philip Morris и Merck.

Нашето основно опасение е, че оценката на Международния валутен фонд (МВФ), че през следващата година фискалното затягане в САЩ ще е еквивалентно на почти 2,5% от БВП, може да се окаже вярна, посочва Гартуайт.

Швейцарските стратези все пак смятат, че това няма да се случи и като резултат ще бъде изгубен едва половин процентен пункт от икономическия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още